Ministerie van Defensie

ACTUEEL

17-04-2007 14:56

Feestelijke opening coÃrdinatiecentrum in banja luka

Foto: Ministerie van Defensie - Hartelijke overdracht tussen Groot-Brittanië en Nederland
klik voor vergroting
Het Regionaal Coördinatie Centrum 1 in Banja Luka is zondag 15 april feestelijk geopend. Nederland heeft met het nieuwe centrum de leiding over één van de vijf coördinatiecentra van de Europese vredesmacht EUFOR. De verschillende zogenoemde Liaison and Observer Teams worden vanuit hier aangestuurd.

Commandant van het centrum, luitenant-kolonel René van Broekhoven hield een toespraak, waarin hij de Britse voorgangers van de Multinational Task Force bedankte voor de samenwerking de afgelopen jaren. Samen met de commandant van de MNTF, brigadier Chris Murray, hees Van Broekhoven de vlag.

Murray op zijn beurt sprak de Nederlandse militairen toe en overhandigde Van Broekhoven de laatste plaquette van de MNTF. Daarop staat te lezen dat Groot-Brittanië het estafettestokje overdraagt aan het professionele Nederland.

Foto: Ministerie van Defensie - De Nederlandse militairen die de inrichting van het nieuwe centrum voor hun rekening namen klik voor vergroting
Een internationaal gezelschap woonde de feestelijkheden bij, onder wie de senior national representatives van de meeste landen in de Nederlandse regio, een aantal commandanten van andere regionale coördinatiecentra, militairen van de MNTF en het eigen RCC-personeel.

Binnen de Nederlandse regio nemen zes landen met in totaal elf LOT-huizen deel.

Gerelateerde links:
Nederlands coördinatiecentrum Bosnië operationeel