Gemeente Zandvoort


Raad op radio slecht beluisterd

(17 april 2007)

Inmiddels heeft gemeente Zandvoort het tweede DigiPanelonderzoek georganiseerd. Voor de tweede keer ontving een representatieve groep met de mail de uitnodiging om mee te doen met de enquête. De hoge respons maakt de uitkomst extra betrouwbaar.

ZFM en raadsvergadering
Het onderzoek richtte zich op de de radio-uitzendingen van de Zandvoortse gemeenteraadsvergaderingen. Radiozender ZFM zendt deze vergaderingen uit. De gemeente Zandvoort is benieuwd of deze uitzendingen wel eens beluisterd worden en wat de panelleden hiervan vinden.

De uitkomsten in vogelvlucht
Het merendeel van de panelleden luistert (bijna) nooit naar de radiouitzendingen. Ruim één op de tien luistert af en toe. 6% luistert regelmatig. Een kleine groep (3%) luistert alleen als iets in eigen buurt of interessesfeer aan de orde komt.

De panelleden die wel eens luisteren naar de radio-uitzendingen zijn gevraagd hoe intensief zij luisteren. Bijna de helft van deze luisteraars (46%) luistert met aandacht. Een ongeveer even grote groep (42%) luistert vluchtig, maar doet dat bij de dingen waar zij interesse voor hebben met aandacht. Ruim één op de tien beluistert de uitzending vluchtig of heeft het als achtergrond aan.

Opzet DigiPanel
De gemeente Zandvoort heeft besloten een digipanel voor een proefperiode van een jaar op te laten zetten. Gemeente Zandvoort heeft de opbouw en uitvoering van het panel uitbesteed aan Onderzoek en Statistiek Haarlem (OenS Haarlem).

Een vast panel van burgers, representatief voor de Zandvoortse bevolking (vanaf 18 jaar), wordt een aantal keer per jaar via e-mail over een actueel onderwerp bevraagd. De uitkomsten kunnen als representatief voor Zandvoort beschouwd worden. De panelleden hebben zich enerzijds vrijwillig aangemeld via de website van gemeente Zandvoort.

Anderzijds is een selecte steekproef getrokken als aanvulling op de spontane aanmeldingen op de website. De vragenlijst is verstuurd naar alle 514 panelleden. Vanaf 15 februari tot en met 3 maart konden de panelleden de vragenlijst over de radio-uitzendingen van de gemeenteraadsvergaderingen invullen. De vragenlijst is door 415 panelleden ingevuld. De respons komt daarmee uit op 80,7%.