Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 17 april 2007                                |


1. Accountantsverklaring jaarrekening 2006
GS hebben kennis genomen van de goedkeurende accountantsverklaring en het bijbehorende controlerapport van de externe accountant bij de jaarrekening 2006 van de provincie. Dit rapport wordt verstuurd naar de leden van Provinciale Staten.

2. Stuurgroep LIB
De stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant (LIB) zal ook in de nieuwe bestuursperiode in functie blijven. GS hebben ingestemd met het evaluatierapport over de activiteiten van het LIB. De samenwerking met de ZLTO, gericht op een duurzaam werkende en toonaangevende Brabantse land- en tuinbouw, wordt de komende jaren voortgezet. GS willen dat de activiteiten van het LIB aansluiten bij de veranderende situatie in de landbouw en ontwikkelingen in het landelijk gebied. In de periode 2000-2006 zijn via het LIB ruim 150 projecten ondersteund met E2,4 euro uit het LIB-innovatiefonds en met E1,2 miljoen uit het LIB biologische landbouwfonds.

3. LEADER-programma
Het Europees programma voor plattelandsontwikkeling LEADER zal in Brabant de komende periode tot 2013 beperkt blijven tot maximaal drie gebieden. Hiervoor is E4 miljoen Europese subsidie beschikbaar. Het gaat bij Europese programma's om cofinanciering, waarbij de gebieden ook zelf de middelen moeten opbrengen om projecten uit te voeren. GS willen bij voorkeur de nieuwe LEADER-gebieden laten aansluiten bij de begrenzing van revitaliseringsgebieden. Omdat de Europese Commissie alle gebieden in Brabant een kans wil geven om een ontwikkelplan in te dienen, stelt de provincie maximaal E105.000 beschikbaar via cofinanciering.

4. Hotel bij Hazeldonk
Bij de grensovergang in Hazeldonk ontstaan mogelijkheden voor de bouw van een hotel. GS hebben in die zin een verklaring van geen bezwaar verleend. Het college komt hiermee terug op een aanvankelijke weigering. Hiertegen was eerder beroep ingesteld, waarna opnieuw is overlegd met de gemeente Breda en Rijkswaterstaat. Er waren vragen over de externe veiligheid op de locatie. Maar die blijken achteraf minder relevant.


5. Vrijwilligersbeleid effectief
De provincie heeft het vrijwilligerswerk in Brabant de afgelopen jaren effectief ondersteund. Dat blijkt uit een evaluatie van het provinciaal vrijwilligersbeleid 2002-2006 door het PON. Gemeenten en vrijwilligerscentrales en -steunpunten onderkennen de meerwaarde van de provincie. Wel constateert het rapport dat de samenwerking tussen steunfuncties moeizaam verloopt.
Verder zou een aantal zaken/thema's opgepakt of geïntensiveerd kunnen worden. De provincie zal daaraan nog in 2007 invulling geven.

6. Brabantdag
De tweede Hertogdom Brabantdag wordt 6 juni 2007 gehouden in Brussel. GS stellen daarvoor een bedrag van E 8.500 beschikbaar, bestemd voor het vervoer van de Brabantse delegatie en drukwerk van uitnodigingen en programmaboekje. Doel van de tweede Brabantdag is om Belgische en Brabantse bestuurders en ondernemers met elkaar en met Europese sleutelfiguren in contact te brengen. Deze dag is een initiatief van de Brabantse leden van het Europees Parlement, de heren Manders en Van Nistelrooij.

7. E 6,2 miljoen voor sociaal-economisch beleid
GS willen in 2007 maximaal E 6,2 miljoen subsidie verdelen voor projecten om Brabant te versterken als topregio op het gebied van innovatie, het bevorderen van innovatie in de toeristische/recreatieve sector, het verbeteren van de bedrijfsomgeving en het vergroten van de arbeidskwalificatie- en arbeidsparticipatie van de beroepsbevolking.


8. Intentieverklaring Duurzaam Industriepark Cranendonck
De provincie Noord-Brabant heeft, samen met Zinifex Budel Zink, de gemeente Cranendonck en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE), op 12 april 2007 een intentieverklaring rondom het Duurzaam Industrieterrein Cranendonck (DIC) ondertekend. Omdat recentelijk heldere afspraken zijn gemaakt in een natuurontwikkelings- en -compensatieplan, staan GS positief tegenover dit plan dat voorziet in een gedeeltelijke omzetting van het bedrijfsterrein van Zinifex Budel Zink in een duurzaam industriepark. Circa 100 van de in totaal 700 hectare terrein van de zinkfabriek wordt herontwikkeld tot een duurzaam bedrijventerrein. De partijen investeren circa E 3,5 miljoen in natuurontwikkeling en -compensatie.


9. Haalbaarheidsonderzoek bereikbaarheid ZO-vleugel BrabantStad
GS hebben kennis genomen van de stand van zaken van het haalbaarheidsonderzoek bereikbaarheid Zuid-Oost Vleugel Brabantstad en informeren de commissie EMG hierover. Dit haalbaarheidsonderzoek komt voort uit een afspraak met de minister van Verkeer en Waterstaat (V&W) over de Netwerkanalyse BrabantStad. Deze dient als input voor het landelijk MIRT. Op dit moment vindt een doorvertaling in effecten en kosten plaats van het mogelijke maatregelenpakket. Op 14 mei is hierover het gesprek met de minister van V&W.


10. Vervoer buurtbus 231 met veerdienst
HTM personenvervoer heeft opdracht gekregen om buurtbus 231 van Gorinchem naar Dordrecht gedurende het jaar 2007 met een veerdienst over de Boven Merwede te vervoeren. Het gaat dan om het vervoer van de bus en de passagiers.

11. OV-chipkaart
GS hebben kennisgenomen van de stand van zaken rond de OV-Chipkaart, de kostenontwikkelingen en het Landelijk Tarieven Kader dat is ontwikkeld voor het nieuwe tariefstelsel voor openbaar vervoer. Zij hebben verder het Landelijk Tarieven Kader vrijgegeven ter advisering voor het Reizigersoverleg Brabant en voor discussie met Gebieds Gerichte Aanpak (GGA)-regio's en de gemeenten Tilburg, Breda en 's-Hertogenbosch.

12. Luchtkwaliteit
GS zullen voor 1 mei 2007 de bestuurlijke samenvatting van het Brabants Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (BSL) aanbieden aan het ministerie van VROM. Dit is nodig om aanspraak te kunnen maken op de tweede tranche van het landelijk budget van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit. Voor Brabant gaat het hierbij om E 6,9 miljoen.

13. Natura 2000
GS hebben minister Verburg van LNV verzocht om op Rijksniveau extra aandacht te besteden aan de afstemming tussen de Kaderrichtlijn Water en Natura 2000. Daarnaast hebben GS de Brabantse afstemming op regionaal niveau voorgelegd en de minister om een reactie gevraagd.

14. Biofachbeurs
GS hebben kennisgenomen van een verslag van een ambtelijk bezoek aan de Biofachbeurs in Neurenberg in februari 2007.

15. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan:
de gemeente Bladel voor de vestiging van een loonwerkbedrijf; de gemeente Grave voor het oprichten van 10 appartementen aan de Graafsedijk te Escharen; de gemeente Oirschot voor het uitbreiden van een viskwekerij en het realiseren van een educatief bezoekerscentrum aan de Broekstraat; de gemeente Halderberge voor de realisatie van een woning aan de Stoofstraat; de gemeente Reusel-de Mierden voor 40 parkeerplaatsen aan de Groeneweg/Plonderijen; de gemeente Loon op Zand voor een overkapping bij openhaardhouthandel Kroot; de gemeente Grave voor het legaliseren van een zwembad aan de Esterveldlaan; de gemeente Sint Anthonis voor de uitbreiding van sportvereniging DSV; de gemeente Reusel-de Mierden voor het gedeeltelijk dempen van watergang de Reusel; de gemeente Nuenen voor het orprichten van een zwembad aan de Heerendonk 2; de gemeente Tilburg voor functie-wijziging van wonen met beroep aan huis tot kantoren aan de Berglandweg 32; de gemeente Tilburg voor het bouwen van een garage en het uitbreiden van bedrijfsruimte Eindhovenseweg 12 A Berkel-Enschot; de gemeente Oirschot voor het realiseren van een bakhuisje annex schuilgelegenheid Ravendonken 2; de gemeente Someren voor Brim IV tweede fase (15 woningen en 5 kavels in Someren-end; de gemeente Bergen op Zoom voor functiewijziging perceel Bergsebaan 32; de gemeente Eindhoven voor de uitbreiding van een woonwagenlocatie met 8 standplaatsen aan de Oude Doornakkersweg; de gemeente Goirle voor de bouw van een woning Rillaersebaan/Tilburgseweg; de gemeente Gemert-Bakel voor de realisering van infrastructurele werken en 55 woningen in uitbreidingsgebied kern Elsendorp; de gemeente Nuenen voor de aanleg van 6 voetbalvelden en infrastructuur in het gebied de Oude Landen; de gemeente Oosterhout voor de realisering van een windpark (6 windturbines) aan de Logistiekweg; de gemeente Roosendaal voor de bouw van 2 woningen aan de Zundertseweg; de gemeente Alphen-Chaam voor vervangende nieuwbouw aan Baarleseweg 64; de gemeente Helmond voor het realiseren van een erotische massagesalon en uitbreiden van een bestaande seksinrichting aan de Bakelsedijk; de gemeente Waalwijk voor een zwembad met 3 binnenbassins aan de Drunenseweg; de gemeente Sint Anthonis voor een heemkundeschuur aan de Watermolenstraat; de gemeente Bergeijk voor 7 vakantiewoningen en 5 chalets aan de Kromhurken; de gemeente Boxmeer voor 38 koopappartementen Hofstede/Elderom; de gemeente Woudrichem voor het realiseren van een woning met garage aan de Burgstraat 42.
Gedeputeerde staten verlenen op grond van artikel 15 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Deurne voor het realiseren van mantelzorg in een bijgebouw bij de woning aan de Goorsebergweg 11.

16. Studiereizen
GS hebben ingestemd met deelname van drie ambtelijke vertegenwoordigers en de gedeputeerde Mobiliteit aan de studiereis naar Stockholm van 30 mei t/m 2 juni 2007. Doel van de reis is aanknopingspunten vinden voor de verdere ontwikkeling van BrabantStad, met de netwerkanalyse als uitgangspunt. Daarnaast gaat een ambtelijk vertegenwoordiger van 23 t/m 30 september in Noorwegen inspirerende ideeën opdoen voor verdere vernieuwing in de zorg voor mensen met een beperking. En in Dublin zal een ambtelijk vertegenwoordiger op 19 en 20 april deelnemen aan een workshop rond de aanvraag van Europese subsidie voor het rivierverruimingsproject Overdiepse Polder.

17. Bestuurdersaansprakelijkheid
Er is geen noodzaak om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor PS,- GS- en Commissieleden. Waar nodig biedt de provincie ondersteuning. Dat blijkt uit een notitie naar aanleiding van vragen uit de Commissie Bestuur en Middelen.


---- --