Senternovem


17-04-2007 | Bouw biodieselfabriek in Zwijndrecht van start gegaan

Op 2 februari jl. is de eerste paal geslagen voor de nieuwe Biodiesel Plant op het terrein van Unimills B.V. in Zwijndrecht. Het is nu nog een bouwplaats, maar nog dit jaar moet de eerste biodiesel uit de fabriek komen. Algemeen directeur van Unimills en tevens projectdirecteur van de nieuwe fabriek is Jan van Driel: "Ik zie geen reden waarom we onze planning niet zouden halen."

"Het idee is afkomstig van ons moederbedrijf, Golden Hope Plantations Berhad uit Maleisië", vertelt Jan van Driel. "Die besloot, nu ongeveer een jaar geleden, om haar activiteiten uit te breiden met biodiesel. Omdat Golden Hope één van de grootste producenten van palmolie ter wereld is, dachten we aanvankelijk aan een fabriek die alleen deze olie zou verwerken. Van dat plan zijn we inmiddels afgestapt omdat de biodieselmarkt in Europa voornamelijk is gebaseerd op raapolie. Je moet kunnen leveren wat de klanten wensen. Daarom gaat de nieuwe fabriek nu, naast palmolie, vooral raap- en sojaolie verwerken."

Jan van Driel Jan van Driel

Faciliteiten
"Op ons bedrijfsterrein hier in Zwijndrecht, verwerken we jaarlijks 450 duizend ton plantaardige oliën en vetten voor consumptiegoederen, voornamelijk op basis van tropische oliën en vetten. Omdat we ruimte over hadden, was het ideaal om de nieuwe biodieselfabriek erbij te zetten. Nu kunnen we gebruik maken van alle faciliteiten waarover Unimills al beschikt, zoals de haven, de weegbrug, het ketelhuis en de administratie. Dat scheelt behoorlijk in de kosten. De eerste paal is op 2 februari de grond in gegaan. Begin maart is Strukton Betonbouw gestart met de aanleg van de funderingen. Strukton gaat ook een leidingbrug en een controlegebouw neerzetten. Lurgi AG uit Duitsland zet de fabriek turn key neer. Dat is een specialist in dergelijke installaties. De technische engineering van alles eromheen gebeurt door ingenieursbureau Tebodin. Eind december moet de productie van start gaan. Binnen korte tijd moeten we dan 200.000 ton biodiesel per jaar produceren."

Haven Unimills

De bestaande haven op het terrein van Unimills, waarvan ook de biodieselfabriek gebruik gaat maken

Bijmengen
De biodiesel is, volgens Jan van Driel, bedoeld voor het bijmengen bij gewone diesel. "Onze productie zal voornamelijk naar de grote petrochemische bedrijven en de handelaren in brandstoffen gaan. Daarmee kan die sector de bijdrage leveren die de overheid van haar verwacht in 2010, namelijk om 5,75 procent bio-energie in te zetten in de transportbrandstoffen. Niet alleen wordt Nederland hierdoor iets minder afhankelijk van olie-importen uit politiek veelal instabiele gebieden. Het levert ook milieuwinst op. Biodiesel is snel afbreekbaar, niet giftig en bevat geen zwavel of aromaten. Het heeft daarnaast nog voordelen zoals uitstekende smeereigenschappen in motoren."

Duurzaamheid
Dat de duurzaamheid van palmolie ter discussie staat, omdat tropisch regenwoud zou worden gekapt voor de aanleg van palmolieplantages, erkent Van Driel volmondig. Hij pleit daarom voor goede duurzaamheidscriteria voor alle plantaardige oliën en vetten. "Golden Hope Plantations Berhad, ons moederbedrijf, heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Het is de eerste grote plantage-eigenaar in de wereld die de zogeheten zero burning-techniek is gaan toepassen. Daarbij worden akkers aan het einde van de levensduur van de palmen niet meer in brand gestoken, maar wordt het hout versnipperd en gebruikt als groenbemesting. Golden Hope is ook één van de grondleggers van de RSPO, de Roundtable on Sustainable Palm Oil. Zelf ben ik daar ook actief lid van. Ik ben tevens voorzitter van de VERNOF, de Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Eetbare Oliën en Vetten. In beide platforms werk ik actief mee aan de komst van duurzaamheidscriteria voor plantaardige olie. De enige voorwaarde die ik daarbij stel, is dat voor er één set van criteria komt voor zowel voedingsmiddelen als brandstoffen. Anders wordt het systeem onwerkbaar."

Voorspoedig
Voor de nieuwe biodieselfabriek hebben we een forse subsidie gekregen uit de Unieke Kansen Regeling van het ministerie van EZ. Dat geeft aan hoezeer het rijk deze ontwikkeling ondersteunt. Maar ook de lokale en regionale overheden ondersteunen de komst van de fabriek. We zitten hier op een oud bedrijventerrein. Daar levert de fabriek een vernieuwingsimpuls aan. Bovendien komen er 15 directe arbeidsplaatsen bij. Dat is niet veel, maar ook niet niks. Bovendien komen er aan indirecte werkgelegenheid ook nog eens ongeveer dertig tot veertig arbeidsplaatsen bij. Het overleg met de lokale en provinciale autoriteiten over de vergunningprocedures verloopt dan ook voorspoedig. Ik zie geen reden waarom we onze planning niet zouden halen."

Biodieselfabriek in Zwijndrecht
De biodieselfabriek in Zwijndrecht gaat geraffineerde olie uit raapzaad, soja en palmvruchten omzetten in biodiesel. Dat gebeurt door aan de plantaardige olie methanol en een katalysator toe te voegen. Als bijproduct ontstaat hierbij glycerine. Dat kan in verschillende markten worden afgezet, zoals de cosmetica-, de farmaceutische, de voedingsmiddelen- en de diervoerderindustrie. Het productieproces dat in de biodieselfabriek in Zwijndrecht zal worden toegepast, heeft een uitzonderlijk hoog rendement, van circa 99 procent. Dit is te danken aan gepatenteerde technologie van het Duitse bedrijf Lurgi AG. Bij het productieproces komt nauwelijks afvalwater vrij.

Contact

Meer informatie op www.unimills.nl of bij de heer Jan van Driel. Telefoon: 078 - 610 92 02
E-mail: J.Driel@Unimills.nl