Senternovem


17-04-2007 | Minister onderschrijft perspectief Groen Gas

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken is enthousiast over het perspectief van groen gas. Dat stelt zij in een brief van 26 maart aan de Tweede Kamer, op basis van een studie van SenterNovem. Zij gaat de markt stimuleren om te komen tot certificering en kwaliteitsborging. De wens van financiële ondersteuning van de productie van groen gas, neemt ze mee in het nieuwe, overheidsbrede project `Schoner en zuiniger'.

Groen gas kan in principe op drie manieren worden geproduceerd. Die eerste optie is vergisting van biomassa en opwaardering van het vrijkomende biogas tot aardgaskwaliteit. Dat is nu al onmogelijk. De tweede optie is rechtstreekse vergassing van biomassa. Die technologie is nog volop in ontwikkeling en zal nog enkele jaren op zich laten wachten. De derde optie is bio-raffinage. Die technologie staat nog het verst van ons vandaan. Bij bio-raffinage gaat het om de stapsgewijze ontleding van biomassa, waarbij eerst waardevolle chemicaliën worden gewonnen en pas tegen het einde van het proces groen gas van aardgaskwaliteit.

Hoger rendement
"Groen gas is een belangrijke optie voor de EnergieTransitie, omdat winning van gas uit biomassa energetisch veel efficiënter is dan productie van elektriciteit", zegt Kees Kwant. Hij is mede-auteur van het rapport en lid van het Platform Groene Grondstoffen. "Neem als voorbeeld mestvergisting. Inmiddels staan in ons land veertig mestvergisters. Aan het einde van het jaar verwachten we er al tegen de honderd. Het rendement van veel van die installatie is echter vrij laag. Meestal zet men een gasmotor achter de biogasinstallatie, die slechts 25 tot 30 procent van de energie omzet in elektriciteit. Een klein deel van de vrijkomende warmte wordt gebruikt om de vergister op temperatuur te houden, maar het grootste deel van de warmte blijft doorgaans onbenut, tenzij er een kas of woonwijk in de buurt is waaraan men de warmte toevallig kan afzetten. Dat is echter bijna nergens het geval. Ten opzichte van die situaties heeft de omzetting van biomassa in groen gas een groot voordeel. Daarbij gaat slechts 20 tot 30 procent van de energie verloren, afhankelijk van de precieze technologie."

Certificaten, kwaliteitsborging en financiële ondersteuning Om de productie van groen gas te stimuleren, zijn drie maatregelen nodig, constateert het rapport. Kwant: "In navolging van de elektriciteitsmarkt met zijn groene stroom, zul je ook certificaten voor groen gas moeten ontwikkelen. Daarmee benoem je de kwaliteit van het product voor de markt en voor de overheid. Daarnaast is een systeem van kwaliteitsborging nodig, op basis waarvan groen gas in het haar aardgasnet kan worden bijgemengd. Tot slot denken wij dat er enige financiële ondersteuning nodig is om het product in de markt te zetten, net zoals dat enkele jaren geleden gebeurde bij de introductie van groene stroom. Uit globale berekeningen maken wij op dat het om een kleinere bijdrage per energie-eenheid hoeft te gaan dan de voormalige MEP-bijdrage aan groene stroom. Minister Van der Hoeven stelt nu, in een brief aan de Tweede Kamer, dat ze dit voorstel zal meenemen in het project Schoner en zuiniger, één van de hoofdprojecten van het nieuwe kabinet. Zij onderschrijft ook de noodzaak van certificering een kwaliteitsborging en kondigt aan dat ze de ontwikkeling hiervan gaat aanmodderen. Wij zien de hele brief als een ondersteuning van het Transitiepad dat de werkgroep Groen Gas in de EnergieTransitie heeft uitgezet."

Matchmaking
Het buitenland toont inmiddels veel belangstelling voor de Nederlandse benaderingswijze. "Zowel in Oostenrijk als in Duitsland worden momenteel onderzoeksprogramma's op het gebied van groen gas opgezet", zegt Kees Kwant. "Hierop willen we graag aansluiten. Daarom organiseren we vanuit SenterNovem op het komende Europese biomassacongres, in mei in Berlijn, een matchmaking tussen Nederlandse en buitenlandse bedrijven en instellingen. Op die manier willen we de ontwikkelingen in Nederland helpen versnellen, maar ook nieuwe kansen scheppen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Op het gebied van groen gas loopt dat behoorlijk voorop in Europa."