Senternovem


17-04-2007 | Opening grootschalige toepassing van PEM brandstofcel

Op 12 april 2007 vond de opening plaats van een unieke elektriciteitscentrale bij de chloorfabriek van Akzo Nobel in Delfzijl. Het gaat om de eerste centrale in Europa van deze omvang, 120 kW, die gebruik maakt van een brandstofcel. De benodigde waterstof komt vrij als bijproduct bij het maken van chloor. De opgewekte elektriciteit wordt direct teruggeleverd aan de fabriek.

Nieuwe PEM-brandstofcel
Figuur: De nieuwe PEM-brandstofcel maakt elektriciteit uit de waterstof die vrijkomt bij de productie van chloor. De enige bijproducten zijn schoon water en warmte.

"Het voorportaal voor een power plant van enkele MW." Zo beschouwt NedStack Fuel Cell Technology, de grootste producent van PEM (Proton Exchange Membrane) brandstofcel-stacks in Europa, de nieuwe energiecentrale bij de chloorfabriek van Akzo Nobel in Delfzijl. "De markten voor brandstofcellen zijn op dit moment klein, maar sterk in ontwikkeling. Wij leveren inmiddels stacks aan applicaties als telecom en noodstroomvoorzieningen. Daarnaast zijn we, in partnerschappen, systemen aan het ontwikkelen voor de transportsector. De PEM Power Plant in Delfzijl is weer een andere ontwikkeling", vertelt Margien Storm van Leeuwen, manager Sales & Marketing. "Dit is het eerste project waarin we de duurzaamheid, veiligheid en inzetbaarheid van een compleet systeem, in dit geval opgebouwd uit een module van twaalf stacks, on site gaan demonstreren. Het systeem heeft een elektrische efficiëntie van 53 procent. De installatie heeft een vermogen van 120 kW en levert duurzame, schone energie, die vrij is van emissie van CO2, CO, roet, fijnstof en NOx. Het systeem is tevens geluidsarm. Het mooie aan de toepassing bij Akzo Nobel is dat het systeem gebruik kan maken van de waterstof die vrijkomt bij de productie van chloor. Uiteindelijk moet de Power Plant in 20 procent van de totale elektriciteitsbehoefte van de chloorfabriek kunnen voorzien."

Dwarsdoorsnede 10 kW stack
Voorbeeld van een 10 kW stack gebouwd door NedStack. De dwarsdoorsnede heeft het formaat A4

PEM brandstofcel
Een brandstofcel zet waterstof met een hoog rendement om in elektriciteit en warmte. Dat gebeurt in een elektrochemisch proces, waarin waterstof reageert met zuurstof uit de lucht tot water, en waarbij elektrische energie en warmte vrijkomen. Een PEM brandstofcel maakt hierbij gebruik van een Proton Exchange Membrane. Het grote voordeel van een PEM brandstofcel ten opzichte van andere typen cellen is de lage werkingstemperatuur van ongeveer 65°C. "Daarnaast werken onze brandstofcellen atmosferisch, hebben ze een hoge energiedichtheid en zijn ze recyclebaar, waardoor dure grondstoffen als platina kunnen worden teruggewonnen", aldus Storm van Leeuwen. De verwachting is dat PEM brandstofcellen op de middellange termijn zullen worden ingezet als motor bij auto's. "Voor ons is dat goed nieuws, omdat grootschalige toepassing in de automotive sector een forse impuls zal geven aan de volumes. Dat zal kostenverlagingen opleveren, waardoor PEM brandstofcellen ook in andere markten in beeld komen. Voor deze PEM Power Plant richten we ons, naast de chemische industrie, ook op andere toepassingen waar elektriciteit en warmte gebruikt worden zoals de utiliteitsbouw. Daar is doorgaans geen waterstof beschikbaar, maar die zou dan kunnen worden gemaakt uit bijvoorbeeld aardgas, door middel van reformers."

De PEM Power Plant in Delfzijl is ontwikkeld door NedStack Fuel Cell Technology en Akzo Nobel samen, met steun uit de voormalige regeling Energiebesparing door Innovatie (EDI) en EOS-DEMO.

Contact

Meer informatie over de PEM Power Plantis te verkrijgen bij NedStack Fuel Cell Technology B.V., www.nedstack.com of mevrouw Margien Storm van Leeuwen.
Telefoon: 026 - 366 42 78
E-mail: margien.stormvanleeuwen@nedstack.com