Senternovem


17-04-2007 | Stichting Bodemcentrum operationeel

Stichting Bodemcentrum, een initiatief van de koepels VNO-NCW en MKB Nederland en de branches Bovag, Koninklijke Metaalunie, FME-CWM en Netex is operationeel. Bodemcemtrum biedt een totaaloplossing voor het saneren van in gebruikzijnde bedrijfsterreinen. Bodemcentrum heeft geen winstoogmerk. Bedrijven die aan de slag gaan met de sanering van hun bedrijfsterrein melden zich aan bij Bodemcentrum. Via drie gerichte stappen gaat Bodemcentrum vervolgens aan de slag met de uitvoering van de bodemsanering. Bodemcentrum is een logische voortzetting van de BSB-operatie en ondersteunt in belangrijke mate de uitvoering van de `Bedrijvenregeling".
De Bedrijvenregeling is een subsidieregeling die in 2006 in het Besluit Financiële bepalingen wettelijk verankerd. Hierdoor kunnen bedrijven onder voorwaarden subsidie krijgen tot maximaal 70% van de saneringskosten. Dit geldt voor verontreinigingen ontstaan voor 1975. Onlangs zijn de financieringsmogelijkheden verruimd en is de cofinancieringsregeling geïntroduceerd. Hierdoor is het mogelijk om voor verontreinigingen ontstaan voor 1987 een subsidiebijdrage te ontvangen tot maximaal 35%.

Bodemcentrum gaat als volgt te werk:

Deskundigheid
Allereerst bestudeert Bodemcentrum samen met de probleemhebber zijn situatie. Hierbij worden onder andere de volgende zaken bekeken: o Is alle beschikbare informatie over de verontreinigingsituatie volledig
o Op welke termijn is het wenselijk om te starten met de sanering o Zijn er omgevingskenmerken waarmee rekening moet worden gehouden o Is er recht op een financiële bijdrage van de overheid

Ook wordt de werkwijze van het Bodemcentrum toegelicht.

Risico´s en onzekerheid wegnemen
In de tweede stap wordt bekeken wat de beste wijze van saneren is voor de specifieke situatie. Daarnaast worden de totale kosten van het uitvoeren van de bodemsanering berekend. Hiervoor wordt een Totaalplan opgesteld.

Voordat een ondernemer in zee gaat met Bodemcentrum weet de ondernemer wat de totale kosten voor de sanering zijn, dat goedkeuring wordt verkregen van het Bevoegd Gezag en welke korting op de saneringskosten mogelijk is. Bodemcentrum biedt de ondernemer de volgende belangrijke voordelen:
o Bodemcentrum neemt de ondernemer het probleem volledig uit handen o de ondernemer weet dat zijn probleem wordt opgelost o de ondernemer weet vooraf al wat de kosten zijn Er zijn dus geen verrassingen achteraf!

Vertrouwen
In de derde stap wordt het plan uitgevoerd. Bodemcemtrum regelt de volledige uitvoering van de bodemsanering. Bodemcemtrum regelt een milieukundig adviesbureau, de grondreiniger en hoofdaannemer en houdt toezicht op een kwalitatief goede uitvoering van de werkzaamheden.

Ook voor het Bevoegd gezag heeft de aanpak van het Bodemcentrum voordelen. Zo is de beschikking over het vaststellen van het subsidiebedrag als gevolg van de gekozen werkwijze van het Bodemcentrum niet nodig. Hierdoor is het bevoegd gezag minder tijd kwijt met het afgeven van beschikkingen.

Presentaties
In de eerste helft van 2007 presenteert Bodemcentrum zich naar bedrijven. Via voorlichtingsbijeenkomsten worden op grote schaal ondernemers op de hoogte gebracht van dit veelbelovende initiatief. Deze bijeenkomsten worden georganiseerd door de ondernemingsorganisaties in samenwerking met VROM, de BSB-stichtingen en de bevoegde gezagen. Meer dan 2.500 ondernemers hebben zich voor deze bijeenkomsten opgegeven. Verder licht Bodemcentrum bevoegde gezagen voor over de wijze waarop Bodemcentrum de markt benadert. Tijdens deze bijeenkomsten staat de samenwerking met de bevoegde overheden centraal.

Belangrijke eerste stap
Om het recht op een eventuele subsidie veilig te stellen moeten eigenaren en/of erfpachters van ingebruikzijnde bedrijfsterreinen zich vóór 1 januari 2008 aanmelden. Meldt u zich na deze datum dan krijgt u geen subsidie meer. Aanmelden kan bij het bevoegd gezag en via Bodemcentrum. Met de aanmelding moet u tenminste een inventariserend bodemonderzoek BSB of een verkennend onderzoek volgens de NEN 5740 meesturen.

Voor meer informatie zie ook www.bodemcentrum.nl