Provincie Drenthe

Samenvoeging landinrichtingsprojecten Zuidwolde 17 Apr 2007

Gedeputeerde staten van Drenthe hebben ingestemd met een andere uitvoeringsorganisatie van de landinrichting in Zuidwolde. De landinrichtingsprojecten Zuidwolde Zuid en Zuidwolde Noord / Beneden Egge worden gezamenlijk ondergebracht in de nieuw te benoemen bestuurscommissie Zuidwolde. Betrokken partijen denken zo de landinrichtingsprojecten op een efficiëntere manier te kunnen realiseren. De nieuwe werkwijze wordt over een jaar geëvalueerd.

Een belangrijke reden voor de verandering is de nieuwe manier van realisering van de robuuste verbinding Sallandse Heuvelrug Drents Plateau, die tot voor kort was ondergebracht bij beide landinrichtingsprojecten. Besloten is hiervoor een zelfstandige werkgroep in te stellen, die als opdracht krijgt het volledige tracé in Drenthe uit te werken. Daarmee komt een belangrijke taak voor de twee landinrichtingsprojecten te vervallen. Voor Zuidwolde Noord / Beneden Egge blijft als hoofdtaak over het opstellen van een ruilplan om de landbouwkundige verkaveling te verbeteren. Na overleg met onder meer LTO Noord wordt nu voorgesteld voor de uitvoering van het project Zuidwolde drie kleine slagvaardige commissies grondgebruik in te stellen, die met ondersteuning van het Kadaster en de Dienst Landelijke Gebied (DLG) het ruilplan opstelt.

De zittende bestuurscommissie Zuidwolde Zuid gaat na de samenvoeging van de twee landinrichtingsprojecten bestuurscommissie Zuidwolde heten en wordt uitgebreid met een vertegenwoordiger van de LTO en een afgevaardigde van het Drents Particulier Grondbezit (DPG).

Per 1 januari jongstleden vallen de landinrichtings- en herinrichtingsprojecten in Zuidwolde onder het regiem van de Wet Inrichting Landelijk Gebied (WILG).