Provincie Drenthe

Drenthe krijgt Cultuurhistorische Waardenkaart
17 Apr 2007

GS zetten 334.000 euro in voor het maken van een Cultuurhistorische Waardenkaart (CHW). Het eindproduct is in de loop van 2008 klaar en bestaat uit een keuze voor in te zetten beleid op het gebied van ruimte en cultuurhistorie. Dit is gebaseerd op een cultuurhistorische beschrijving van Drenthe in 12 deelgebieden in kaart en tekst. De cultuurhistorische Waardenkaart zal worden gebruikt om cultuurhistorie goed in te brengen in het afwegingsproces bij ruimtelijke planvorming. De CHW wordt één van de bouwstenen van een nieuw provinciaal omgevingsplan en is daarnaast een praktische bron van cultuurhistorische informatie voor gemeenten, plannenmakers en de provincie Drenthe zelf.

Drents Plateau heeft inmiddels een grote hoeveelheid cultuurhistorische informatie verzameld en geordend in drie conceptkaarten: archeologie, gebouwde omgeving en historische geografie. Deze kaarten zijn te vinden op www.drenthe.nl/cultuur. De kaarten zijn nog niet volledig, omdat er nog het nodige aanvullende onderzoek gedaan moet worden.
De definitieve CHW zal bestaan uit de geactualiseerde deelkaarten én een kaart waarin de provinciale visie op cultuurhistorisch waardevolle gebieden uitgedrukt is.