Ingezonden persbericht


Amsterdam, 17 april 2007

Congres over pensioenuitvoering levert eenduidig beeld op

Nederlandse pensioensector onvoldoende alert
op behoud van internationale koppositie

De Nederlandse pensioensector maakt onvoldoende gebruik van de gezamenlijke kennis en ervaring op pensioengebied. Om de internationale voorhoedepositie van Nederland als pensioenland te bestendigen -zowel op beleidsvlak als qua uitvoeringsefficiency- zou de sector (fondsen, uitvoerders, adviseurs, wetgever en toezichthouder) meer moeten afstemmen en de handen vaker ineen moeten slaan. Aan uitwisseling van kennis en deskundigheid, het delen van ervaring en partnering bij de ontwikkeling van nieuwe inzichten en werkwijzen, wordt nu te weinig aandacht besteed.

Dat zijn enkele van de belangrijkste bevindingen van het congres 'Pensioenuitvoering op Koers', dat vorige week in Hart van Holland (Nijkerk) werd georganiseerd door actuarieel adviesbureau Hewitt. Onderwerp van het congres was het uitvoeringsmodel van pensioenregelingen, waarbij veel deskundigen en betrokkenen uit het veld hun opinie respectievelijk ervaringen inzake dit onderwerp hebben gedeeld. Het congres werd bezocht door ruim 180 bestuurders, uitvoerders en adviseurs uit de Nederlandse pensioenwereld. Onder de sprekers bevonden zich onder meer prof. G. Boender (Ortec) en prof. Th. Nijman (Netspar), de heren Noordman (VB/FNV), Van Popta (VB/MKB Nederland), Weurding (Verbond van Verzekeraars) en Verheij (VNO/CNW).

Uit de discussie bleek dat een grote meerderheid van de deskundigen en aanwezigen het over de volgende stellingen eens zijn:
* Nederland is internationaal koploper op pensioengebied waar het gaat om deskundigheid en kennis.
* Er is een lacune tussen de in Nederland aanwezige kennis/deskundigheid op pensioengebied en het adequaat toepassen hiervan in de praktijk.
* Er moet meer kennis over pensioen worden gedeeld.
* Pensioenfondsen moeten meer gaan samenwerken om tot een betere regie en meer efficiency in de uitvoering te komen.
* Dit hoeft niet in te houden dat het aantal pensioenfondsen substantieel afneemt.
* De zogeheten 'België-route' en de API's zijn vooralsnog geen adequate oplossing voor de uitvoering van pensioenregelingen in Nederland.
* Stevig intern toezicht is van belang voor een goede regie op de uitvoering.
* Fiduciair management is niet de oplossing om het complexe vermogensbeheer goed te regelen.
* Verdergaande professionalisering van besturen van pensioenfondsen is noodzakelijk.

Het congres 'Pensioenuitvoering op Koers' was het vervolg op het onderzoek en congres 'Koers bepalen in Pensioenuitvoering', dat Hewitt eind 2004 in samenwerking met Boer & Croon heeft verzorgd en het congres 'Levensvatbaarheid & Vitaliteit kleinere en middelgrote pensioenfondsen' dat in april 2006 is gehouden.


- EINDE -

Meer informatie over de inhoud van het congres:
Drs A.A. Nagtegaal, Hewitt Associates, telefoon 010 4003 100, email: dries.nagtegaal@hewitt.com Drs L.A. Korteweg, Hewitt Associates, telefoon 020 6609400, email: arnout.korteweg@hewitt.com

Meer informatie over dit bericht:
M. Cleij, Hewitt Associates, telefoon 020 6609400, email: michiel.cleij@hewitt.com

Over Hewitt Associates
Hewitt Associates is een wereldwijd opererende Consulting en Outsourcing firma, actief op het gebied van Human Resources Management in de breedste zin van het begrip. Met ruim 23.000 medewerkers in 39 landen is Hewitt een van de grootste, meest toonaangevende en vernieuwende Human Resources adviesbureaus. De dienstverlening bestaat uit advisering en uitvoering op het gebied van HR Outsourcing, HR Strategy and Technology, Health Care, Organizational Change, Retirement and Financial Management en Reward Strategies. www.hewitt.com

Hewitt Associates
Haarlerbergpark
Haarlerbergweg 21-23
1101 CH Amsterdam
The Netherlands
Tel.: +31 (0)20 - 660 94 00
Fax: +31 (0)20 - 698 16 75
www.hewitt.com