Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
t.a.v. de Kunstredactie
Amsterdam, 17 april 2007

De Graaf van Monte Cristo genomineerd voor de Toneel Publieksprijs

De negende, en tevens laatste nominatie voor de Toneel Publieksprijs is bekend: De Graaf van Monte Cristo, naar de avonturenroman van Alexandre Dumas. Deze productie van het Nationale Toneel is door het Nederlandse publiek beloond met een 8,1 of hoger en daarmee genomineerd voor beste productie van dit seizoen.

Alexandre Dumas schreef zijn ongekend populaire roman in 1844. Dit wereldberoemde verhaal is nu door Sophie Kassies tot een toneeltekst bewerkt. Regisseur Johan Doesburg heeft er een wervelende theatrale voorstelling van gemaakt die het zwart-wit-amusement overstijgt.

In de Graaf van Monte Cristo wordt in felle kleuren het verhaal verteld van Edmond Dantès, die na jarenlange onschuldige gevangenschap wraak komt nemen op zijn verraders van weleer. Als Graaf van Monte Cristo maakt hij zijn entree in de Parijse beau monde. Met zijn rijkdom, eruditie en charisma maakt hij diepe indruk. Maar wie is hij? Niemand herkent in hem Edmond Dantès, zeeman uit Marseille, die hij twintig jaar eerder was. Lange jaren van eenzame gevangenschap hebben hun sporen nagelaten. In zijn nieuwe identiteit spant Dantès met minutieuze precisie de strikken van zijn wraak.

Doesburg richt de blik op de scherpe ironie die in Dumas' verhaal besloten ligt: het onrecht dat Dantès wordt aangedaan heeft hem immers ook zijn voorspoed gebracht. Hij is echter niet in staat ervan te genieten.

Spel: Stefan de Walle, Mirjam Stolwijk, Hajo Bruins, Pieter van der Sman, Kees Coolen, Vincent Linthorst, Dennis Rudge, Karien Noordhoff, Maureen Teeuwen, Camilla Siegertsz, Marijn Klaver, Diede Zillinger Molenaar, Rufus Hegeman en Harry de Wit. Regie: Johan Doesburg | Vertaling en bewerking: Sophie Kassies Vormgeving: Niek Kortekaas | Kostuums: Dorien de Jonge | Muziek: Harry de Wit Producent: Nationale Toneel

Tournee t/m 9 juni 2007 - voor de speellijst kijk op www.nationaletoneel.nl

De overige nominaties voor de Toneel Publieksprijs dit seizoen zijn: Dubbel Op! van V&V Entertainment
Sexual Perversity van REP Theater
Maria Stuart van het Nationale Toneel
Jan Rap en z'n maat van Stichting SIP
Anna Karenina van Theatergroep de Kern
Dogville van het ro theater
Wie is er bang voor Virginia Woolf? van Hummelinck Stuurman Theaterbureau Kentering van een huwelijk van Wallis Theaterproducties

Online stemmen

Ook dit seizoen kan het publiek weer online, via www.toneelpublieksprijs.nl haar stem uitbrengen op de genomineerde voorstellingen. De eindscore wordt bepaald door het gewogen gemiddelde van het waarderingscijfer uit de eerste ronde, de stemavonden, en die uit de tweede, online stemronde. De voorstelling met de hoogste eindscore wint de Toneel Publieksprijs. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens het Gala van het Nederlands Theater, 9 september 2007 in de Stadsschouwburg Amsterdam.
---