Politie Zaanstreek-waterland

Nieuwsberichten dinsdag 17 april 2007

Zaanstreek-Waterland, 17-04-2007

Met: extra controles, auto over de kop en insluipers overlopen.

Komende maanden extra gordelcontroles

Zaanstreek-Waterland

De politie controleert de komende weken in de hele regio intensief op het dragen van de autogordel, zowel voor- als achterin de auto. De gordelcontroles moeten er voor zorgen dat nog meer mensen de gordel dragen en het aantal verkeersslachtoffers afneemt. Hoewel het aandeel inzittenden dat de gordel draagt ieder jaar weer toeneemt, heeft nog steeds niet iedereen (altijd) de gordel om. In personenauto's is het aandeel vorig jaar gestegen van 90% (2005) naar 94%.Ook passagiers dragen vaker de gordel (voorin van 91 naar 94% en achterin van 69% naar 73%).

Bij een ongeval werkt een autogordel letselbesparend en bij ernstige ongevallen vaak zelfs levensreddend. Het risico om bij een ongeval om het leven te komen, is zonder gordel bijna de helft groter dan met gordel. Uit onderzoek blijkt dat 1% extra gordelgebruik zon 3 doden en 20 zwaargewonden per jaar in Nederland kan besparen (bron: Rijkswaterstaat).

Uit onderzoek blijkt verder dat 83% van degenen die de gordel dragen, dit ook correct doen. Bij 9% zit de gordel gedraaid; bij 4% zit de gordel te ver naar buiten;bij 3% loopt de gordel te dicht langs de hals en bij 1% zit de gordel op een andere wijze verkeerd.

Korte ritten

Vooral tijdens korte ritten zijn mensen vaak geneigd hun eigen veiligheid of die van de passagier(s) te overschatten en wordt de gordel minder consequent gedragen dan op bijvoorbeeld de snelweg. Echter, binnen de bebouwde kom is het ongevalrisico juist het hoogst. Bij korte ritten bestaat de meerderheid van de achterpassagiers uit kinderen. Uit onderzoek blijkt hoe ouder de kinderen, hoe minder veilig ze vervoerd worden. Bijna 40% van de kinderen rijdt los - en dus onbeschermd - in de auto mee. Onder de vier jaar zit negentig procent van de kinderen veilig in een kinderzitje of een ander beveiligingsmiddel en tussen de 8 en 12 jaar reist iets meer dan de helft veilig (in de gordels) mee.

Wanneer de politie bestuurders of passagiers betrapt op het niet dragen van de gordel, wordt de auto aan de kant gezet en ontvangt de overtreder direct een boete. Het niet dragen van de gordel kost 75 euro.

Regels vervoer kinderen

Sinds een jaar gelden nieuwe regels voor het vervoeren van een kind in

de auto. Kinderen die kleiner zijn dan 1,35 meter, moeten in een goedgekeurd

kinderzitje (autostoeltje of zittingverhoger) vervoerd worden en kinderen

boven de 1,35 meter moeten de autogordel gebruiken.

Om de regels in de praktijk hanteerbaar te maken, zijn er uitzonderingen

opgenomen voor kinderen boven de 3 jaar:

- als alle gordels in gebruik zijn, mogen kinderen groter dan 1,35 meter (en

volwassenen) los op de achterbank zitten.

- als op de achterbank al twee kinderzitjes in gebruik zijn, is er vaak geen

plaats meer voor een derde. In zo'n geval hoeft het derde kind alleen een

gordel te gebruiken.

- ook bij incidentele korte ritten, waarbij kinderen van een ander worden

vervoerd, mogen kinderen alleen de gordel gebruiken. Bijvoorbeeld kinderen

naar een feestje brengen of een jeugdteam naar een uitwedstrijd.

Informatie over kinderzitjes en het gebruik van kinderzitjes in combinatie

met airbags, gordelgeleiders en gordelgebruik is te vinden op

www.kinderzitjes.nl.

Auto over de kop

Wijdewormer, maandag 16 april 2007, 15:37 uur.

Een 32-jarige vrouw uit Den Helder en haar 8-jarige zoontje zijn met een kleine personenauto over de kop geslagen op de Rijksweg A7. Een 60-jarige chauffeur uit Jisp reed met een taxibusje over de rechter rijstrook vanuit de richting Zaandam in de richting van Purmerend. Het verkeer voor hem remde af en hij moest zeer krachtig remmen om een aanrijding te vermijden. Het busje begon te slingeren en raakte op de linker rijstrook de kleine personenwagen van de Helderse die door de aanrijding enkele malen over de kop sloeg. Brandweer en ambulance kwamen ter plaatse. Brandweer hoefde niet op te treden en ook ambulance kon zonder gewonden de weg vervolgen. Het spitsverkeer ondervond hinder van de aanrijding.

Insluipers overlopen

Zaandam, dinsdag 17 april 2007, 06:45 uur.

Een 56-jarige bewoonster van de Jan Bouwmeesterstraat heeft dinsdagochtend rond kwart voor zeven bij haar woning twee insluipers overlopen. De vrouw had beneden in haar woning geluiden gehoord en trof in de steeg achter haar woning een getinte dikke jongen van 16 tot 18 jaar oud met kort donker golvend haar. Hij probeerde onder zijn donkere jas met capuchon een zojuist uit haar huis gestolen portemonnee te verbergen. De tweede dader was een ongeveer even oude, lange, dunne jongen die gekleed was in een donker glad gewatteerd jack met bontkraag en capuchon. De vrouw wist haar portemonnee te bemachtigen en de daders vluchtten op een witte snorfiets in de richting van de Koning Williamstraat. Bij nader onderzoek bleken uit de woning diverse ander zaken weggenomen, waaronder een fototoestel en een mobiele telefoon. Het wijkteam Zaandam Zuidoost op de Vermiljoenweg verzoekt getuigen die iets gezien hebben of de combinatie van de jongens met de witte snorfiets herkennen contact op te nemen via 0900-8844.

Autokrakers

Zaandam, dinsdag 17 april 2007, 03:10 uur.

De politie heeft twee Zaandammers van 23 en 32 jaar oud aangehouden als verdachten van inbraak in auto's. Na een melding dat op de Middellandse Zee werd ingebroken in een auto troffen agenten twee mannen die er op een fiets en later lopend vandoor gingen. De jongste kon na een achtervolging worden aangehouden. De 32-jarige werd na enig zoeken op signalement aangehouden in de omgeving. Hij gaf bij de aanhouding een valse naam op en werd ingesloten. De opengebroken auto en een op de Koopvaardijstraat opengebroken voertuig zijn voor sporenonderzoek in beslag genomen.