Abvakabo FNV kiest voor groei

17.04.2007 / 16:40 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Abvakabo fnv

Abvakabo fnv

Vakbond Abvakabo FNV wil vernieuwen, verbeteren en daardoor weer aantrekkelijk worden voor alle groepen op de arbeidsmarkt, jong en oud, allochtoon en autochtoon, hoger en lager opgeleiden.

Op dit moment verliest Abvakabo FNV leden, zo.n 8.000 per jaar. Dat betekent dat de bond minder inkomsten heeft. Bovendien vergrijst de bond, de leeftijd van het gemiddelde lid komt steeds hoger te liggen. Deze ontwikkelingen leiden tot een bond die steeds kleiner wordt en daardoor ook steeds minder aantrekkelijk wordt voor grote groepen op de arbeidsmarkt. Een negatieve spiraal die op termijn het einde van de bond zou inluiden. Om dat tij te keren wil Abvakabo FNV vernieuwen en verbeteren, maar ook efficiënter en effectiever gaan werken. De bond maakt ook het huis op orde om in de toekomst weer te kunnen groeien. De bond streeft naar 400.000 leden in 2010.

Naast de collectieve en individuele belangenbehartiging, zoals de sociale plannen en de rechtskundige bijstand, wil de bond nieuwe diensten gaan aanbieden die aansluiten bij de belangrijke momenten in de carrière van een werknemer. Bijvoorbeeld loopbaanadvies of coaching. Ook wil de bond bestaande diensten, zoals rechtskundig advies, tegen betaling aanbieden aan niet-leden. De bond wil verder meer luisteren naar de individuele leden en praten met niet-leden. Internetfora en -panels bieden daarvoor mogelijkheden. Ook nieuwe manieren om mensen te binden aan de bond wil Abvakabo FNV onderzoeken. De bond denkt daarbij aan donateurs.

De bond maakt het huis financieel op orde en tegelijkertijd wil de organisatie investeren in vernieuwing. Dat is nodig om de continuïteit van de organisatie op lange termijn te waarborgen. Minder leden betekent minder inkomsten. Dat heeft gevolgen voor de omvang van het personeelsapparaat van Abavakabo FNV. Werknemers vormen nu eenmaal de grootste kostenpost in het bedrijf dat vakbond heet. De personeelsomvang (nu ruim 400 fte) wordt met een kwart verminderd. Concreet betekent dat ongeveer 100 fte minder. Dat maakt het huis op orde en geeft tevens de ruimte om te investeren. De bond streeft, zoals het een goed werkgever betaamt, naar het vermijden van gedwongen ontslagen, maar kan dat niet garanderen. Het bedrijf Abvakabo FNV zal zich maximaal inspannen om werknemers te begeleiden naar ander werk. Een goed sociaal plan hoort daarbij.

Meer informatie;
Jos van Dijk, voorlichter Abvakabo FNV, 06-30387032