Pijnstillers en ernstige gezondheidsschade

17.04.2007 / 17:04 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Boa

Boa

Aan de vaste kamercommissie voor VWS
SPOED i.v.m. procedurevergadering morgen, 18 april
Betreft brief VWS over Zelfzorgmiddelen en indeling verkooppunten. Geachte leden van de commissie VWS,
In de komende procedurevergadering komt aan de orde de VWS-brief aan de Tweede Kamer m.b.t. de Zelfzorggeneesmiddelen.
Wij hopen dat u daarbij aan de orde wilt stellen de verkooppunten voor de geneesmiddelengroep, de NSAID's . Dit is een groep geneesmiddelen die werkt als ontstekingsremmer (denk daarbij aan veel gebruikte middelen zoals diclofenac) Deze NSAID's kunnen nu gekocht worden bij de drogist en de apotheek. De Stichting BOA (zie hieronder) pleit ervoor, in de toekomst deze middelen alleen te verkopen bij de apotheek. Deze middelen geven namelijk vaak , in combinatie met andere medicijnen, ongelukken. Een groot deel van de ziekenhuisopnames , veroorzaakt door fout medicijngebruik, wordt veroorzaakt doordat de patiënt een NSAID heeft geslikt, naast een ander medicijn dat werd toegediend voor een andere kwaal. Een voorbeeld: naast de bloedverdunner die regelmatig werd toegediend i.v.m. een trombosebeen - op recept verstrekt via de apotheek- , kreeg de patiënt een NSAID, b.v. diclofenac - gekocht bij de drogist - als ontstekingsremmer voor een pijnlijke teen. Door de gevaarlijke combinatie van deze twee medicijnen , moest deze patiënt met spoed opgenomen worden i.v.m. inwendige bloedingen.
De combinatie van deze twee medicijnen bleek fataal.
De bloedverdunner was verstrekt via de apotheek. De ontstekingsremmer, de diclofenac (een middel uit de NSAID-groep) was gekocht bij de drogist.
Als nu de patiënt de diclofenac niet had gekocht bij de drogist , maar bij de apotheek, dan had dit ongeluk van de inwendige bloeding kunnen worden voorkomen. Immers de apotheek registreert voor iedere patiënt het medicijngebruik. Wanneer bij de apotheek twee medicijnen worden verstrekt voor één patiënt, vindt automatische medicatiebewaking plaats en volgt signalering wanneer het gevaarlijk is om deze twee geneesmiddelen tegelijkertijd te gebruiken. De apotheker adviseert bij het vinden van een goed alternatief en stelt evt aanvullende vragen (evt in overleg met de voorschrijver) en een medicijnongeluk is voorkomen.
De drogist kent zo'n registratiesysteem voor de medicatieveiligheid niet. Bij verkoop van NSAID's door de drogist kan dus zo'n ongeluk niet worden voorkomen. De BOA pleit er daarom voor de groep geneesmiddelen van de NSAID's alleen te verstrekken via de apotheek, omwille van de gedegen medicatiebewaking waardoor zo ongelukken kunnen worden voorkomen.
In de afweging waar de NSAID's straks nog verkocht mogen worden , kan meespelen het argument van de gemakkelijke verkrijgbaarheid. Mocht het VWS-besluit zo uitvallen, dat in de toekomst alleen in de apotheek een NSAID-middel mag worden verkocht , dan moet dat punt geen probleem opleveren. Het middel is dan nog steeds goed verkrijgbaar. Immers in iedere buurt is wel een apotheek.
Wij willen een eventuele gedachte wegnemen, als zou dit pleidooi van de BOA te maken hebben met de bescherming van omzet- of winstcijfers van de apotheek. Immers het gaat bij de NSAID's om heel goedkope middelen. ( bijvb 20 st Ibuprofen EUR 2, 25) Stichting BOA Horstacker 14-78
6546 EK Nijmegen
De wens van de BOA is, dat u binnenkort een Algemeen Overleg zult houden, over het geneesmiddelenbeleid om de door VWS voorgestelde verkooppunten van geneesmiddelen te bespreken.
De BOA hoopt, dat u dan in dat Algemeen Overleg het standpunt zult uitdragen dat de NSAID's in de toekomst alleen nog verkocht mogen worden bij de apotheek, om op die manier veel medicatieongelukken te voorkomen.
Bij voorbaat bedankt voor de aandacht die u aan deze zaak wilt schenken. Stichting Belangenbehartiging Openbare Apothekers (BOA) Stichting BOA behartigt de belangen van de zelfstandig gevestigde apotheker. De stichting zet zich in voor hoogstaande farmaceutische zorg en een gezonde bedrijfsvoering in de apotheek, nu en in de toekomst. Stichting BOA voorziet in deze brede belangenbehartiging wegens de steeds verdergaande ketenvorming in de branche en een toenemend aantal nieuwe toetreders. Stichting BOA telt op dit moment 250 aangesloten apothekers.