Frits Spits lanceert vernieuwd Literatuurplein

17.04.2007 / 17:06 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Ver. van openbare bibliotheken

Ver. van openbare bibliotheken

http://www.debibliotheken.nl

Welke romans spelen zich af in Rotterdam, de Amazone, Groenland of Soedan? Welke schrijvers zagen het levenslicht in 1547? Is er vandaag een literaire wandeling, tentoonstelling of cursus in Groningen? En wat heb ik zélf over literatuur te melden? Op www.literatuurplein.nl is een grote hoeveelheid informatie over schrijvers en boeken te vinden, die je op maar liefst veertig manieren tevoorschijn kan krijgen. Presentator Frits Spits, schrijver Gijs Wanders en hoogleraar literatuurgeschiedenis Marita Mathijsen lieten zien hóe, op de feestelijke heropening van de website.

Op 17 april 2007 is in Openbare Bibliotheek Amsterdam het vernieuwde Literatuurplein gelanceerd, de meest uitgebreid Nederlandstalige website op literatuurgebied en dé startpagina voor lezers. Leden van leesclubs, journalisten, mensen uit het boekenvak en lezers kunnen er gericht naar informatie zoeken, op de hoogte blijven, grasduinen en informatie uitwisselen.

Een van de nieuwe onderdelen van Literatuurplein is het forum, dat lezers de mogelijkheid biedt een virtuele leeskring op te richten. Dit werd gepresenteerd door Frits Spits, presentator, ex-docent Nederlands en literatuurliefhebber, terwijl Gijs Wanders, journalist en bekroond jeugdboekenauteur, de wereldkaart introduceerde, waar boeken op land, regio en plaats kunnen worden gezocht. Marita Mathijsen, hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de UVA gaf een toelichting bij de literaire tijdlijn, die literatuur chronologisch en thematisch in een historische context plaatst.

Behalve deze onderdelen bevat Literatuurplein onder meer nieuwspagina's, een literaire agenda, een overzicht van literaire prijzen, een column van literair journaliste Annemiek Neefjes, zorgvuldig gekozen en gerangschikte links, teksten uit de veelbekeken rubriek Teletekst LiTTerair en aanvullende bronnen in de vorm van bijvoorbeeld essays. Dit alles gebaseerd op een database met tienduizenden titels en bijbehorende omschrijvingen.

Literatuurplein is één van de digitale diensten vanuit het netwerk van openbare bibliotheken in Nederland. Andere diensten zijn onder meer de digitale vraagbaak al@din, schoolbieb.nl en de onlangs gestarte landelijke leenservice zoek&boek.

Nadere informatie (