Gemeente Assen


Actueel

Convenant voor Wonen, Welzijn en Zorg

Assen, 17 april 2007

Dinsdag 17 april ondertekende voorzitter van de Stuurgroep Regio Groningen-Assen, gedeputeerde Marc Calon het convenant: "Wonen, Welzijn en Zorg Regio Groningen Assen 2007-2010". Hij deed dit samen met de provincies en gemeenten in de Regio Groningen Assen, de gemeenten Grootegast en Marum, en 14 corporaties. De partijen willen met het convenant werken aan de groeiende vraag naar welzijn en zorg in de eigen woonomgeving.

De vergrijzing leidt de komende jaren tot een groeiende en veranderende vraag naar zorg. In de 'Pilot wonen met zorg' hebben de bovengenoemde gemeenten in kaart gebracht wat tot 2015 de lokale opgave voor wonen met zorg is. Dat gebeurde in opdracht van de Stuurgroep Regio Groningen Assen. De trend van extramuralisering, oftewel het scheiden van wonen en zorg, versterkt de vraag naar welzijn en zorg in de eigen woonomgeving.

De gemeenten in de Regio hebben in de pilot antwoorden gezocht op vragen als: zijn er in onze gemeente voldoende woningen die geschikt zijn of geschikt te maken zijn voor mensen met een zorgvraag of een functiebeperking? En past het huidige aanbod van welzijn en zorg bij de toekomstige vraag? Het convenant bevat activiteiten en projecten die de gemeenten met andere partijen lokaal en regionaal gaan uitvoeren.

Inventarisatie

De afgelopen maanden hebben alle deelnemende gemeenten als eerste het huidige aanbod aan relevante voorzieningen op het gebied van wonen, welzijn en zorg geïnventariseerd. De verzamelde gegevens zijn vooral in kaartbeelden per wijk of kern vastgelegd. Zo is bijvoorbeeld in één oogopslag te zien welke wijk/kern beschikt over een redelijk tot goed aanbod, en welke wijk/kern niet of minder.

Gemeenteoverstijgende afstemming

Nu er zicht is op de lokale opgaven op het gebied van wonen, welzijn en zorg, willen betrokken gemeenten verder met oplossingen voor lokale en gemeenteoverstijgende knelpunten. Hiervoor gaan de gemeenten samenwerken met onder andere cliënten- en consumentenorganisaties, corporaties en welzijns- en zorginstellingen. Ook starten ze samen nieuwe pilotprojecten op. Zo komt er een pilot speciaal gericht op eigenaars van koopwoningen. Een andere pilot heeft het ontwikkelen van nieuwe welzijnsdiensten tot doel

De toekomstige vraag naar diverse vormen van wonen met zorg is bepaald aan de hand van twee scenario's, ontleend aan het programma 'Zorgen voor Morgen' van de gemeente Groningen. Het ene gaat uit van een hoog tempo van extramuralisering; het andere van een lager tempo. Het werken met deze scenario's heeft als voordeel dat er een bandbreedte ontstaat in de lokale opgave.