Bureau Verkeershandhaving


Bekeuringen voor getinte ramen

17 april 2007

De Verkeerspolitie van het KLPD heeft maandag 16 april 2007 op de snelwegen rond Breda vier personenauto's gecontroleerd waarvan de voorste zijramen al dan niet in combinatie met de voorruit waren beplakt met donkere folie. De bestuurders zijn hiervoor bekeurd en dienden de folie ter plaatse te verwijderen.

Kentekenbewijs ingeleverd
Een 31-jarige bestuurder uit Rotterdam verwijderde de folie niet en leverde het kentekenbewijs in. Hij krijgt 28 dagen de tijd om de folie te verwijderen. In de tussentijd mag hij alleen met de auto rijden om een nacontrole te laten uitvoeren bij de Verkeerspolitie in Breda.

Beperkt zicht
De lichtdoorlaatbaarheid van de ruiten is gemeten met de zogenaamde 'Tintman'. Eén voertuig was rondom voorzien van rode plakfolie. De lichtdoorlaatbaarheid van de ruiten bedroeg slechts 18,4 %. Twee voertuigen hadden een lichtdoorlaatbaarheid van 34,8 %, die van het vierde voertuig bedroeg 40,8%. Donker getinte autoruiten beperken het zicht en zijn daarom een gevaar voor de verkeersveiligheid. Vooral bij regenachtig en donker weer of wanneer een zonnebril wordt gedragen, kunnen getinte ruiten tot gevaarlijke situaties leiden. Bovendien is oogcontact tussen bestuurders onderling - en met kwetsbare verkeersdeelnemers zoals voetgangers en fietsers - onmogelijk. Hierdoor vervalt een belangrijke communicatiemogelijkheid in het verkeer.