Gemeente Helmond


Burgemeester: Geen verwijt, wel grote zorg

Afgelopen zondag is in Helmond een drietal sirenes afgegaan.

De oorzaak was een flinke brand op het industrieterrein, waarbij veel rook en stank vrij kwamen. De rook en stank werden op een gegeven moment zo heftig dat besloten werd om in bepaalde delen van de stad de sirenes in werking te stellen. Het was namelijk onduidelijk of er schadelijke stoffen in de rook aanwezig waren. Gelukkig bleek later dat dit niet het geval was. Maar dat is achterafkennis.
Omroep Brabant radio en tv
Als de sirenes gaan, dan wordt iedereen gevraagd naar binnen te gaan, ramen en deuren te sluiten en naar Omroep Brabant te luisteren en te kijken. Omroep Brabant radio heeft deze ochtend vaak aandacht aan het gebeuren besteed. Op Omroep Brabant tv was na enige tijd via de internetpaginas het laatste nieuws te volgen. Teleurstelling en zorg
Op papier lijkt dus alles goed geregeld. In de praktijk was dit wel even anders. Vele mensen wisten niet wat te doen, konden de informatie niet vinden of geloofden niet in de ernst van desituatie. Burgemeester Jacobs vindt dit een teleurstellende ervaring. Stel dat er wel schadelijke stoffen in de lucht hadden gezeten, aldus de burgemeester, dan hadden we toch met zijn allen een groot probleem gehad. We moeten onderzoeken waarom zoveel mensen gedaan hebben wat ze gedaan hebben. Het is geen verwijt, zegt de heer Jacobs, maar wel een grote zorg voor als zoiets zich nog een keer voordoet. We denken intussen natuurlijk wel na over hoe de alarmering anders en beter kan en dat geldt ook voor de informatievoorziening. Wat afgelopen zondag is gebeurd, kan op elk moment weer gebeuren. Niet alleen in Helmond, maar overal in Nederland.