Gemeente Someren



* Gemeentelijke reorganisatie een feit

* Verbod op vissen in gemeentelijke vijvers


* Compost goed voor bodem en atmosfeer

* Verbodsgebieden voor honden

Per 1 april:
Gemeentelijke reorganisatie een feit

Ruim een jaar geleden is bij de gemeente Someren het organisatieontwikkelingstraject van start gegaan. Tijdens dit traject is bekeken hoe de gemeentelijke organisatie beter ingericht kan worden en de manier van werken kan verbeteren. Per 1 april is de nieuwe organisatie een feit.

De aanleiding voor de reorganisatie vormt een onderzoek dat in 2005 door een consultancybureau is uitgevoerd. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de huidige manier van werken niet meer past bij de veranderingen die de gemeente graag wil doorvoeren ter verbetering van de dienstverlening. De gemeente wil graag efficiënter, effectiever en meer integraal werken. Naast een verandering in gedrag en cultuur is hiervoor ook een nieuwe organisatiestructuur nodig die deze veranderingen kan ondersteunen.

De bezoeker van het gemeentehuis zal in eerste instantie wellicht nog niet zo veel merken van de veranderingen. Momenteel vinden er vooral achter de schermen wijzigingen plaats. Later zal ook het gebouw op de nieuwe organisatiestructuur worden aangepast.

Als gevolg van de nieuwe organisatiestructuur zijn er nieuwe afdelingen ontstaan:

Afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling (MO)
(Voorheen afdeling Sociale zaken en afdeling Welzijn) Deze afdeling ontwikkelt beleid op het gebied van maatschappelijke ontwikkeling en voert het uit. Het werkterrein van deze afdeling omvat onderwijs, cultuur en sport, mondiaal beleid, welzijn en zorg en wonen en welzijn (uitvoering van de WMO). Het integreren van vreemdelingen in onze samenleving en het bemiddelen bij problematische schuldsituaties zijn ook taken van deze afdeling. Het lokaal loket, dat is ondergebracht in de Ruchte, maakt ook deel uit van deze afdeling. Mensen die zorg nodig hebben of mensen met een handicap kunnen bij het lokaal loket terecht voor het treffen van allerlei voorzieningen.

Afdeling Realisatie, Beheer en Onderhoud (RBO)
(Voorheen afdeling Gemeentewerken en gedeeltelijk afdeling Ruimtelijke ontwikkeling)
De afdeling Realisatie, Beheer en Onderhoud verzorgt alles wat te maken heeft met het onderhouden van de openbare ruimte. Hiertoe behoren niet alleen de wegen en fietspaden en plantsoenen maar ook de gebouwen die in eigendom zijn van de gemeente, zoals sportaccommodaties. Deze afdeling zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat de het huisvuil wordt ingezameld.

Afdeling Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) (Voorheen afdeling Bouwzaken, afdeling Milieu, afdeling Brandweer en gedeeltelijk afdeling Ruimtelijke ontwikkeling) De afdeling VROM houdt zich bezig met de ontwikkeling van ruimte, wonen en milieu. Dat betekent dus dat ruimtelijke ontwikkeling, bouwzaken en milieuzaken hiertoe behoren. Op deze afdeling zijn alle vergunningverlenende activiteiten en de handhavingstaken ondergebracht. Ook de activiteiten op het gebied van externe veiligheid voert deze afdeling uit.

Afdeling Burger en Bestuur (BB)
(Voorheen afdeling Burgerzaken, afdeling Algemene zaken en gedeeltelijk afdeling Financiën)
Tot de afdeling Burger en Bestuur behoren de activiteiten die gericht zijn op de directe contacten met de inwoners en het bestuur. De publieksbalie behoort hiertoe (voor o.a. paspoorten en rijbewijzen), communicatie, dorps- en wijkraden, belastingen, receptie, integrale veiligheid, rampenbestrijding, openbare orde, secretariaat van de commissie bezwaar- en beroepschriften en klachten en meldingen. Deze afdeling regelt alles rondom de verkiezingen en bestuurszaken zoals regionale samenwerking, dualisme en kabinet. Het bestuurssecretariaat ondersteunt het college van burgemeester en wethouders met secretariaatswerkzaamheden. Een afspraak met de burgemeester, secretaris en wethouders kan gemaakt worden in overleg met de bestuurssecretaresse.

Bedrijfsbureau en Planning en control
Het Bedrijfsbureau biedt bovengenoemde afdelingen ondersteuning in de vorm van werkzaamheden op het gebied van personeelszaken, salaris- en personeelsadministratie, automatisering, financiële administratie enzovoort.
De stafeenheid planning en control houdt zich tot slot bezig met taken op het gebied van financiële, juridische en algemeen beleidsmatige planning en control.

Alhoewel we proberen om de omschakeling naar de nieuwe organisatie zo soepel mogelijk te laten verlopen, zult u in de opstartfase daar wellicht wat van merken:

* U krijgt te maken met nieuwe afdelingen;
* U moet voor sommige producten / diensten op andere plaatsen in het gemeentehuis zijn:

* Enkele medewerkers hebben als gevolg van de reorganisatie een nieuwe functie gekregen, waardoor u per 1 april misschien met nieuwe contactpersonen te maken krijgt.

Al deze veranderingen moeten uiteindelijk leiden tot een meer klantgerichte organisatie. Via deze gemeentepagina en de website houden we u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen.

Per 1 januari 2007:
Verbod op vissen in gemeentelijke vijvers

In de gemeente Someren is het tot nu toe toegestaan om (beperkt) te vissen in de gemeentelijke vijvers in het Slievenpark, het Julianapark en in de beide Loovevijvers. Per 1 januari 2007 is de nieuwe Visserijwet van kracht geworden.

Door deze nieuwe wetgeving over de visserij is het niet langer mogelijk om beperkt vissen toe te staan. De gemeente Someren heeft hierdoor een standpunt moeten innemen over het wel of niet toestaan van vissen in onze vijvers. Omdat de gemeentelijke vijvers zijn aangelegd als siervijvers en niet geschikt zijn voor intensieve visserij hebben wij besloten om per 1 januari 2007 vissen niet langer toe te staan.

Dit betekent dat bij overtreding van dit verbod handhavend zal worden opgetreden door de politie en de Buitengewoon Opsporings Ambtenaar van de gemeente Someren.

Als u meer informatie wenst hierover kunt u contact opnemen met de afdeling Burger en Bestuur, telefoonnummer: 0493-494888.

Burger levert bijdrage met gft-inzameling
Compost goed voor bodem en atmosfeer

De gescheiden inzameling van gft- en groenafval levert meer milieuvoordelen op dan de meeste burgers beseffen. Met het maken en gebruiken van compost komt er minder kooldioxide (CO2) in de atmosfeer en dat beperkt het broeikaseffect. Het inzamelen van gft is goed voor het milieu en aanzienlijk goedkoper dan andere vormen van verwerking.

Jaarlijks houden alle burgers van Nederland bijna 1,5 miljoen ton gft-afval apart. Dat zijn 50.000 vrachtwagencombinaties vol. Daaruit maken de verwerkers tussen 500.000 en 600.000 ton gft-compost, zon 20.000 volle vrachtwagens. Dat gaat grotendeels naar de land- en tuinbouw, maar het wordt ook in sier- en moestuinen gebruikt en toegepast bij het maken van tuinaarde en potgrond.

Compost voor behoud bodemvruchtbaarheid

Een goede bodem bevat veel organisch materiaal, vergane resten van vooral planten. Dat is goed te vergelijken met compost uit gft-afval. Het houdt vocht vast en voorkomt dat de bodem bij droogte wegwaait of bij neerslag wegspoelt of dichtslaat. Zo hoeft in droge perioden ook minder beregend te worden. Ook voelen wormen, torren en andere ontelbare (micro) organismen zich prima thuis in zon bodem. En dat is weer gunstig voor de groei van planten. Willen wij de bodem in Nederland vruchtbaar houden, dan is er heel veel compost nodig. Compost levert organisch materiaal en maakt bovendien het bewerken van de grond een stuk gemakkelijker.

Er is meer!

Toepassen van compost betekent ook een lager gebruik van kunstmest. Dat spaart heel veel energie. Ook vervangt compost deels het veen dat in potgrond wordt gebruikt. Dit zijn vergane plantenresten uit lang vervlogen tijden. Daarvoor hoeven geen kostbare natuurlijke veengebieden meer afgegraven te worden. Compost beperkt eveneens het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen en dat is gunstig voor het milieu.

Compost vermindert broeikaseffect

Onderzoek toont aan dat compost nog een belangrijk positief effect heeft op ons leefmilieu. Het maken van compost kost weliswaar energie (CO2) maar de besparing op het vrijkomen van CO2 is veel groter. Naast het lager gebruik van kunstmest, legt het gebruik van compost ook CO2 vast in de bodem. Daarom is compost een duurzaam product. En minder kooldioxide in de atmosfeer betekent een minder snelle opwarming van de aarde.

Gft-inzameling goed voor u en goed voor het milieu

De gemeente Someren wil graag dat u doorgaat met het apart houden van uw organisch afval. Gft-compost is een echt kringloopproduct, organisch materiaal van de bodem komt weer terug in diezelfde bodem. Beter kan het niet!

Ook geïnteresseerd in gft-compost? Op vertoon van uw milieupas kunt u gratis gft-compost halen bij de milieustraat.

Verbodsgebieden voor honden

Overlast van hondenpoep scoort hoog als het om kleine ergernissen gaat. Om deze overlast zoveel mogelijk te beperken, heeft de gemeente Someren een pakket maatregelen samengesteld. Eén van deze maatregelen is het aanwijzen van parken en speelterreinen als verbodsgebieden voor honden. Dit betekent dus dat u zich niet met een hond op deze terreinen mag begeven. De verbodsgebieden herkent u aan de borden verboden voor honden (zie afbeelding) die bij de toegang naar deze terreinen zijn geplaatst. Als u in zon verbodsgebied loopt met een hond, riskeert u een boete van 75,00.

verkeersbord verboden voor honden