Senternovem


Nieuws

17-04-2007 | Aanpassing klimaatverandering kost Nederland 70 miljard euro

Het klimaatpanel van de Verenigde Naties, het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) concludeert dat de gevolgen van klimaatverandering duidelijk zichtbaar zijn. Dit tweede rapport onderstreept de noodzaak om klimaatbeleid te voeren. Snelle emissiereductie van broeikasgassen (mitigatie) is nodig om de belangrijkste effecten en risicos te verminderen of te vermijden. Daarnaast is aanpassing aan klimaatverandering (adaptatie) onvermijdelijk, zowel in Nederland als in de rest van de wereld. De kosten daarvan de komende 15 jaar lopen op tot zo'n 70 miljard. Om de klimaatverandering zelf tegen te gaan, onder meer door het beperken van de uitstoot van broeikasgassen, kost Nederland in 2020 ongeveer 0,5 tot 1% van het nationaal inkomen.

Mitigatie moet erger voorkomen
Klimaatverandering is onomkeerbaar en heeft grote impact op mens en natuur. Het kabinet vindt het daarom een goede zaak dat er nu een rapport op tafel ligt waarin de laatste inzichten staan. Deze inzichten zullen door betrokken ministeries als BZ/OS, LNV, VenW en VROM meegenomen worden bij het formuleren van nieuw beleid of het aanpassen van het huidige beleid. Zowel minder broeikasgassen uitstoten is nodig (mitigatie) als ons aanpassen aan klimaatverandering (adaptatie), zoals het rapport zegt. Het kabinet vindt het besluit van de EU hierover hoopgevend. De Europese Unie heeft afgesproken dat in 2020 hoe dan ook 20% minder broeikasgassen uitgestoot moeten worden dan in 1990. Nationaal is het kabinet bezig een reductiepercentage van 30% in te vullen met het project Schoner en zuiniger. Het ministerie van VROM zal dit project binnenkort presenteren.

Aanpassen in Nederland
De opwarming is ook in Nederland al merkbaar: zachtere winters en warmere zomers, meer extreme regenbuien en de zeespiegel blijft stijgen. Vooral de zeespiegelstijging en de hogere extreme afvoeren vormen een bedreiging voor met name kustgebieden en de lagere delen van Nederland. Het huidige waterbeleid houdt al rekening met de effecten van klimaatverandering. Het kabinet heeft het waterbeleid reeds geïntensiveerd om de zwakke schakels in de kust te versterken en om de rivieren meer ruimte te geven om hogere afvoeren op te vangen. Hiermee worden de risicos in Nederland verder verminderd. Om op zeer lange termijn ook veilig te zijn, zijn innovatieve oplossingen nodig. Daarnaast is het Nationaal Programma Ruimte en Klimaat (ARK) gestart waarin staat wat nodig is om Nederland klimaatbestendig te maken en te houden, met name in ruimtelijke zin. Dit zal leiden tot een strategie in het najaar van 2007 en een concreet uitvoeringsplan begin 2008 waar voor innovatie een hoofdrol is weggelegd. Hierbij gaat het vooral om goede waterberging, verbindingszones tussen natuurgebieden, woningbouw in polders en leefklimaat in binnensteden. ( bron: http://www.vrom.nl//pagina.html?id=31180 )

70 miljard voor aanpassing
In een eerste inventarisatie die de Nederlandse wetenschappers in opdracht van VROM hebben verricht, komen ze uit op een extra investering van minstens 70 miljard euro de komende 15 jaar. Ze gaan daarbij uit van een temperatuurstijging van een tot twee graden in de periode 1990-2050.
De grootste kostenpost is de aanpak van de grote rivieren, die 26 miljard euro gaat kosten. Bovendien zal 23 miljard euro moeten worden uitgetrokken om klimaatbestendig te bouwen. Dat wil zeggen dat woningen en kantoren zodanig worden gebouwd dat gebruikers geen last hebben van zomerhitte en derhalve ook geen airconditioning hoeven aan te schaffen. Die apparatuur draagt door het stroomverbruik immers óók bij aan de opwarming van de aarde. Om de gevolgen van de klimaatverandering voor de natuur te beperken, is er nog eens 7 miljard euro nodig. Dat geld moet worden gestoken in het versterken van de ecologische hoofdstructuur (EHS), een reeks natuurgebieden waarvan de aanleg al jaren gaande is. Tenslotte moet rekening worden gehouden met 3 tot 5 miljard euro voor rioleringen en 3 miljard euro voor waterberging in steden. Een nog onbekend bedrag moet worden uitgetrokken om alleen te bouwen op plaatsen waar dat verantwoord is, bijvoorbeeld in hogere delen van Nederland.
Ook moet Nederland proberen de klimaatverandering zelf tegen te gaan, onder meer door het beperken van de uitstoot van broeikasgassen. Dat kost Nederland in 2020 ongeveer 0,5 tot 1% van het nationaal inkomen. Zie voor meer informatie over het IPCC rapport en klimaatverandering de website van het ministerie van VROM.