*

Staatssecretaris Albayrak spreekt UNHCR toe

Persbericht | 17-04-2007

Staatssecretaris Albayrak van Justitie heeft namens Nederland haar waardering uitgesproken voor de inspanningen die door de buurlanden van Irak worden verricht bij het opvangen van vluchtelingen. De staatssecretaris deed dit vandaag bij de conferentie van de United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) in Genève. Met de conferentie wil de UNHCR de vluchtelingenproblematiek in Irak en in de regio hoger op de agenda plaatsen en aandacht vragen voor de humanitaire noden in Irak en in de regio.

Nederland zal op basis van lopende onderzoeken naar de behoeften van de meest kwetsbare groepen beoordelen of aanvullende hulp nodig is. Daarnaast zal een deel van het hervestigingquotum van 500 personen naar Iraakse vluchtelingen gaan. Bovendien streeft Nederland ten aanzien van het Irakbeleid onverminderd verdergaande Europese harmonisering na.

Nederland was in 2006 de vijfde donor van UNHCR met ruim 68 miljoen euro. In 2007 heeft Nederland, naast de jaarlijkse vrijwillige bijdrage van 40,9 miljoen euro voor UNHCR, één miljoen euro extra bijgedragen voor de bescherming van Iraakse vluchtelingen en ontheemden. Tevens is Nederland een van de grootste donoren van het noodhulpfonds van de Verenigde Naties met 40 miljoen euro per jaar. Vanuit dit fonds is onlangs 6 miljoen dollar naar Irak, Jordanië en Syrië gegaan ten behoeve van UNHCR en het World Food Program (WFP). Verder steunt Nederland projecten van het Internationale Rode Kruis en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) in de regio met een bijdrage van 1,7 miljoen euro in 2006. Deze projecten lopen tot eind 2007. Sinds eind maart heeft Nederland bovendien een categoriaal beschermingsbeleid voor asielzoekers afkomstig uit Centraal-Irak (dit omvat het midden en het zuiden van Irak).