Provincie Limburg

Bijzonderheden vergadering Provinciale Staten 13 april 2007 Provinciale Staten vergaderden vrijdag 13 april in verband met

verbouwingswerkzaamheden in het Gouvernement in het Maastrichtse Hotel van der Valk. Centraal stond de behandeling van het coalitieakkoord 2007-2011 investeren en verbinden en de benoeming van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten.
Mondelinge vragen
Naar aanleiding van de vragen van de SP (Thijs Coppus) over de huisvesting van Poolse arbeiders in Arcen verwees gedeputeerde Driessen in zijn beantwoording naar het vastgestelde provinciale beleid hierover. De prioriteit ligt bij structurele oplossingen. Eind 2007 volgt een evaluatie van het provinciaal beleid. Op de mondelinge vragen van D66 (Paul Wessels) naar aanleiding van negatieve ontwikkelingen in Twente bij het zelfstandig wonen voor mensen met een verstandelijke beperking antwoordde Gedeputeerde Wolfs dat zij op basis van een quick scan in Limburg niet kan constateren dat zich in Limburg problemen voordoen zoals in Twente waar regelmatig sprake is van het terugplaatsingen naar instellingen. De Provincie zal dit proces in Limburg zorgvuldig volgen.

Behandeling coalitieakkoord Investeren en Verbinden De fracties gaven hun reactie op het coalitieakkoord, waarbij de fractie PNL (Piet Franssen) verklaarde zich aan te sluiten bij de coalitiepartijen CDA-PvdA. De oppositiepartijen dienden 11 aanvullingen in op het coalitieakkoord. Deze amendementen werden bij stemming afgewezen. Namens de coalitiepartijen zegde Hermen Vrehen toe dat de ingebrachte amendementen, ongeacht de uitslag van de stemmingen, zullen worden meegenomen in de komende dialoogperiode van 60-dagen. Tijdens deze dialoogperiode wordt het coalitieakkoord in overleg met verschillende partners geconcretiseerd. Bij de stemming over het coalitieakkoord stemden de fracties van SP, VVD en GroenLinks en de Partij voor de Dieren tegen. CDA, PvdA, PNL en D66 namen het coalitieakkoord voor kennisgeving aan, waardoor dit coalitieakkoord de basis gaat vormen voor de jaarlijks op te stellen Voorjaarsnota, Programmabegroting en Meerjarenraming.

Initiatiefvoorstel CDA-PvdA tot aanpassing van een aantal reglementen, benoeming plv. voorzitter en instelling van statencommissies. Breekpunt bij dit initiatiefvoorstel vormde het onderdeel dat betrekking had op de invoering van een gewogen stemverhouding bij commissies. Na lange discussie werd uiteindelijk besloten dit voorstel aan te houden. In plaats daarvan werd besloten op 11 mei aanstaande in een extra statenvergadering dit punt opnieuw te agenderen. Wel is overgenomen het voorstel tot de instelling van drie statencommissies, t.w. de commissie voor het fysieke domein de commissie voor het economische domein en de commissie voor het sociale domein. Ten opzichte van de vorige statenperiode is hiermee het aantal commissies teruggebracht van vijf naar drie.

Motie integriteitstoets voorgedragen GS-kandidaten De motie van de fracties SP, VVD, GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66 om te komen tot een integriteitstoets voor de voorgedragen GS-kandidaten werd met 17 stemmen voor en 25 stemmen tegen verworpen.

Benoeming leden College van Gedeputeerde Staten en benoeming 4 statenleden
Op basis van de aanbevelingen van de coalitievormende fracties kozen Provinciale Staten tot lid van het College van Gedeputeerde Staten: H. Vrehen, CDA
mw. O. Wolfs, PvdA
G. Driessen, CDA
N. Lebens, CDA
B. Kersten, PvdA. Hier is sprake van benoeming van een niet-statenlid (externe benoeming).

Alle gekozen gedeputeerden aanvaardden hun benoeming en werden beëdigd.

In de 4 vacatures die door deze benoemingen in Provinciale Staten ontstaan werd voorzien door de benoeming en beëdiging van de nieuwe statenleden mw. A. van den Beuken (CDA), mw. M. Clerx (PvdA), J. van Hoef (CDA) en M. Nijsten (CDA).

17-4-2007 15:15