Gemeente Breda

Rotterdam en West-Brabant vinden elkaar

Maandagavond 16 april hebben burgemeester Opstelten van Rotterdam en burgemeester Van der Velden, wethouder Adank van Breda en gemeentesecretaris Haasnoot van Bergen op Zoom een eerste gesprek gehad over het zetten van mogelijke gezamenlijke stappen. De inzet was om te spreken over de mogelijkheden die West-Brabant te bieden heeft bij het zoeken naar oplossingen voor knelpunten die de haven van Rotterdam kent. Afgesproken is om op niet al te lange termijn met een aantal bestuurders uit de regio Rotterdam en West-Brabant hierover tot afspraken te komen. Ook de Drechtsteden en de provincie Noord-Brabant moeten hier naar de mening van de beide burgemeesters bij zijn.

Het gesprek, dat plaatsvond op het stadhuis in Rotterdam, verliep ontspannen. Van Rotterdamse zijde waren ook de directeur Public Affairs van het Havenbedrijf, de heer Feenstra, en de directeur van de Dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting, de heer Olman, aanwezig. De aanwezigen waren er snel van overtuigd dat de Rotterdamse haven last heeft van ruimtenood en dat de bereikbaarheid, vooral over de weg, haar kwetsbaar maakt. Men is niet of nauwelijks nog in staat om bedrijven die zich willen vestigen een plaats te bieden. De 2e Maasvlakte kan bovendien alleen bedrijven die diep vaarwater nodig hebben plaats bieden. Andere bedrijven moeten elders een plek krijgen. Men is overtuigd dat samenwerking met andere havens, het liefst in eigen regio, de komende tien jaar een absolute must is. Al snel wordt dan gedacht aan samenwerking met Dordrecht, Moerdijk en wellicht Bergen op Zoom.

De bereikbaarheid spitst zich vooral toe op de uitbreiding van de A 15 en de ontbrekende stukken in de A 4. De tracés Delft-Schiedam, Beneluxtunnel-Klaaswaal en Dinteloord-Bergen op Zoom, moeten zo snel mogelijk gerealiseerd worden. Dan ontstaat er een reëel alternatief op de Noord-Zuid-as voor onder andere het vervoer van gevaarlijke stoffen op de A 16. De Drechtsteden zijn hier dan ook geweldig mee geholpen, aldus burgemeester Van der Velden.

Het kabinet is overtuigd van de noodzaak om tot oplossingen te komen. Een recent rapport van de VROM-raad, de Raad voor Verkeer en Waterstaat en de Raad voor het landelijk gebied heeft die noodzaak tot integrale aanpak in haar advies over de Zuidvleugel van de Randstad onderschreven.
In het Urgentieprogramma Randstad wil het kabinet met keuzes komen voor dit gebied.
Wethouder Adank benadrukte dat West-Brabant zelf ook wil en moet aangeven waar haar ambities liggen en hoe die aansluiten op die van de haven van Rotterdam. De samenwerking van de 19 West-Brabantse colleges, die onlangs vorm kreeg, biedt daarvoor een prima basis.

Een eerste bestuurlijke verkenning in de loop van dit jaar met een aantal regionale bestuurders moet duidelijk maken hoe de samenwerking tussen Rotterdam en West-Brabant verder gestalte moet gaan krijgen. Burgemeester Opstelten, tenslotte, gaf aan West-Brabant meer dan tot dusver ook bij internationale contacten met het verre oosten (China, Japan en Korea) te willen betrekken. Burgemeester Van der Velden was blij dit te horen en wil omgekeerd ook graag Rotterdam en de haven meer aanwezig hebben bij de West-Brabantse internationale contacten.

Breda, 17 april 2007