Koninklijk Horeca Nederland

Minister Eurlings (VenW) en sector Horeca & Toerisme pakken bereikbaarheid samen aan

Persbericht 17 april 2007
Pilot met verkeersinformatie bij publiekstrekkers eerste project Minister Eurlings (VenW) en sector Horeca & Toerisme pakken bereikbaarheid samen aan
Den Haag, 17 april 2007 - Vandaag heeft minister van Verkeer en Waterstaat, Camiel Eurlings, met Koninklijk Horeca Nederland, Club van Elf en RECRON een intentieverklaring ondertekend om samen te werken aan een betere bereikbaarheid van horeca, toerisme en recreatie. Een eerste gezamenlijke stap is vandaag gezet door de ingebruikname van een fileinformatiescherm bij Nieuwspoort. Hiermee is het starsein gegeven voor een pilot in een tiental horeca- en toeristische locaties.

De ondertekening van de intentieverklaring en de ingebruikname van het fileinformatiescherm vonden plaats tijdens de tweede Horeca- en Toerismepoort in perscentrum Nieuwspoort te Den Haag. De minister toonde zich met zijn aanwezigheid zeer betrokken bij de nadelige effecten die het Nederlandse toerisme- en recreatieverkeer jaarlijks ondervindt van onvoldoende bereikbaarheid, parkeer- en fileproblematiek.

Toeristische attracties en recreatieve gebieden zijn niet altijd optimaal bereikbaar. Dat gaat niet alleen om de kust in de zomer, maar ook over niet goed ontsloten natuurgebieden, recreatieparken die door wegwerkzaamheden een minder goed seizoen draaien, geen eenduidige, herkenbare toeristische, culturele bewegwijzering, etc. Recreanten en bezoekers van horeca en toeristische bedrijven maken daarnaast ook nog eens een belangrijk onderdeel uit van de dagelijkse files. Minister van Verkeer en Waterstaat, Camiel Eurlings

Ondertekening intentieverklaring Mobiliteit
v.l.n.r. Voorzitter Club van Elf, Henric Bemboom, Voorzitter Koninklijk Horeca Nederland, Hajé de Jager, Minister van Verkeer en Waterstaat, Camiel Eurlings en Voorzitter RECRON, Geke Faber.

Tijdens de Horeca- en Toerismepoort werd in het bijzijn van minister Eurlings uitgebreid gediscussieerd over deze problematiek en over creatieve oplossingen. Minister Eurlings gaf het startsein voor een eerste creatieve oplossing: een pilot met verkeersinformatie-schermen, waartoe het Ministerie van Verkeer en Waterstaat met Koninklijk Horeca Nederland het initiatief heeft genomen. Voorlopig op 10 locaties waar veel publiek komt, bijvoorbeeld zakenhotels en attractieparken, worden bezoekers op weg naar de uitgang geïnformeerd over de actuele verkeerssituatie. Ondernemers kunnen vervolgens met aantrekkelijke aanbiedingen, bijvoorbeeld een 'spitsmenu', of uitgebreidere programmering gasten verleiden langer te blijven en dus niet in de file te gaan staan.

De Horeca- en Toerismepoort is een initiatief van Koninklijk Horeca Nederland, de Club van Elf* en RECRON. De poort vormt een discussie- en netwerkplatform dat enkele keren per jaar met ambtenaren, politici en de horeca en toeristische sector bijeenkomt.


*) De Club van Elf is een samenwerkingsverband van grote dagattractiebedrijven in Nederland. De Club van Elf wordt gevormd door: Burgers' Zoo, Duinrell, Dierenpark Emmen, Madurodam, Dolfinarium Harderwijk, Ouwehands Dierenpark, Keukenhof, Attractiepark Slagharen, Het Land van Ooit, Madame Tussaud's Amsterdam en Walibi World en SnowWorld.

---

Noot voor de redactie -