Ingezonden persbericht


NORA: nieuwe aanpak informatiearchitectuur binnen de overheid

Hoe kunnen de richtlijnen van NORA bijdragen aan uw efficiëntie van uw informatiehuishouding?

Op 17 april 2007 organiseert organisatieadviesbureau Vellekoop & Meesters een seminar over NORA. NORA staat voor nieuwe aanpak informatiearchitectuur binnen de overheid. Om aansluiting van applicaties tussen verschillende overheidsdiensten mogelijk te maken, zijn richtlijnen voor de informatiearchitectuur ontwikkeld. Wanneer overheidsorganisaties werken volgens deze NORA richtlijnen, wordt zogenaamde eilandautomatisering tussen overheidsdiensten voorkomen. Het seminar is bedoeld voor informatiearchitecten en informatiemanagers bij de overheid. Het evenement vindt plaats in het Groothandelsgebouw Engels in Rotterdam.

Datum: 17 april 2007
Locatie: Groothandelsgebouw Engels, Rotterdam
Tijd: 13.00 - 17.30 uur
Prijs: ¤ 135,00

De dienstverlening van de overheid vindt steeds meer plaats in een digitale omgeving. Om te voorkomen dat hierdoor binnen overheidsdiensten 'eilandautomatisering' ontstaat, zijn eenduidige richtlijnen voor (elektronische) dienstverlening en samenwerking onontbeerlijk. De stichting ICTU heeft daarom binnen het programma 'Architectuur e-overheid' de Nederlandse Overheid Referentie Architectuur (NORA) ontwikkeld.

Deze richtlijnen zijn enerzijds tot stand gekomen in overleg met informatiearchitecten van verschillende achtergronden en ministeries en vormen anderzijds een samensmelting van lopende initiatieven zoals BSN (Burger Service Nummer), basisregistraties en PIP (Persoonlijke Internet Pagina). In tegenstelling tot wat soms wordt gedacht, biedt NORA geen totaalmodel voor de informatiearchitectuur van de rijksoverheid; het biedt richtlijnen voor de afstemming van de informatievoorziening tussen organisaties binnen het publieke domein.

Nu is het moment daar dat deze richtlijnen concreet moeten worden gemaakt in nieuwe ICT-omgevingen. Voor veel organisaties is NORA echter nog betrekkelijk nieuw. Om u als informatiemanager of informatiearchitect bekend te maken met NORA en de consequenties voor de ontwikkeling van uw bedrijfsvoering en ICT, organiseert organisatieadviesbureau Vellekoop & Meesters op 17 april 2007 een seminar over NORA.

Programma 17 april 2007 Groothandelsgebouw Engels, Rotterdam

13.00 - 13.30 uur Ontvangst

13.30 - 14.15 uur Drs. G.I.H.M. (Guido) Bayens MBA, Lead Architect NORA, ICTU De grondlegger van NORA licht de kernprincipes en doelstellingen van de Nederlandse Overheid Referentie Architectuur toe.

14.15 - 15.00 uur Dr. Harry J.M. van Zon, Directeur Innovatie en Informatiebeleid, Ministerie van BZK De informatie-manager aan zet, ICT-regie en autonome verantwoordelijkheid van uitvoeringsorganisaties Harry van Zon gaat in op de vraag hoe deze 'centrale' richtlijnen van NORA zich verhouden tot de autonomie van verschillende organisaties en de noodzaak van organisaties om over de eigen grenzen heen te kijken.

15.00 - 16.00 uur Parallelle workshops
Er worden praktijkcases behandeld uit verschillende sectoren en is er de mogelijkheid tot het stellen van vragen en onderlinge discussie over de implementatie van NORA bij onder andere agro & openbare ruimte, zorg, onderwijs, gemeenten, openbare orde en inspectie.

16.15 - 16.45 uur Dr. Ir. M.M. (Marc) Lankhorst, Telematica instituut Consequenties van de service oriented architecture Marc Lankhorst is hoofd van de afdeling service oriented architecture van het Telematica Instituut. Hij plaatst NORA tegen de achtergrond van service georiënteerde architectuur en de gevolgen daarvan voor bedrijfsvoering en (financiering van) systeemontwikkeling.

16.45 - 17.00 uur Afsluiting dagvoorzitter

17.00 - 18.00 uur Afsluitende borrel

Aanmelden
Aanmelden voor het seminar kan op www.noraseminar.nl. Op deze site vindt u ook meer informatie over NORA en blijft u op de hoogte van het programma.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wisse Kommunikatie, Aranka Gorisse: telefoon 026-4431523 of per mail aranka.gorisse@wisse-worldcom.nl of Theo Snijders, email theo.snijders@wisse-worldcom.nl