TROS

Afdeling Marketing & Communicatie
Hilversum, 13-04-2007

Televisie
OPGELICHT?!
Uitzending dinsdag 17 april
Nederland 1 - 21.05 uur

MEESTEROPLICHTER DOORGELICHT

In OPGELICHT?! een bijzonder portret van de beruchte meesteroplichter Robert Jan Doorn. De Nederlander is de spil in internationale fraudeaffaires en wordt door de CIA gezien als de grootste witwasser ter wereld. In de afgelopen 30 jaar duikt zijn naam meerdere malen op in verband met omvangrijke fraudes. In de jaren '70 probeert hij een tropisch eiland om te toveren tot een belastingparadijs en helpt de Amerikanen bij het financieren van een staatsgreep. Zijn naam duikt ook op in schandalen rond het vastgoedfonds VHS en in de IRT-affaire. Op zijn landgoed Swaenenburg ontmoet de bovenwereld meerdere malen de onderwereld. Maup Caransa, de Hakkelaar maar ook Willem Endstra kwamen bij hem over de vloer. Daarnaast in OPGELICHT?! aandacht voor een andere zwendel van Robert Jan Doorn. Om zijn naam te zuiveren stapt hij eind jaren '90 in een omvangrijk Zeppelinproject dat de enorme luchtschepen in Nederland wil gaan bouwen. Halverwege het project blijkt hij ook hier zijn handen niet uit de kas te kunnen houden en dupeert zo investeerders en medewerkers. In OPGELICHT?! een spraakmakend verslag.

UITVAARTVERZEKERAAR MET DE BUIT ER VAN DOOR
Veel in Nederland wonende Antillianen en Surinamers willen in hun geboorteland begraven worden. De familie in Nederland moet daar natuurlijk bij aanwezig zijn. Al met al wordt dat een dure begrafenis. Een slimme uitvaartverzekeraar springt in dit gat in de markt. Jarenlang betalen zo'n 100 gezinnen maandelijks tientallen euro's aan premie. Maar op het moment dat er uitgekeerd moet worden blijkt de verzekeraar failliet en de eigenaar er met de buit vandoor. OPGELICHT?! duikt in de historie van deze oplichter en volgt zijn spoor tot aan de Antillen om hem daar te confronteren met zijn daden.

OPGELICHT DOOR TOM TOM
Veel automobilisten vergeten wel eens hun eigendommen uit hun auto te halen. Als je je auto bij een Valet-parking achterlaat denk je er vaak helemaal niet aan wat je in je auto laat liggen. OPGELICHT?! toont met de verborgen camera aan dat dit tot zeer grote schade kan leiden. Een achtergelaten Tom Tom kan leiden tot een leeggeroofd huis.

Presentatie: Antoinette Hertsenberg