Psychotherapeut voor tuchtrechter wegens ernstig machtsmisbruik

Tuchtcollege buigt zich over klacht die leidde tot het ontstaan van de website Misbruik door Hulpverleners (MdH)

DEN HAAG, 20070414 -- Op dinsdag 17 april a.s. om 14 uur dient een openbare hoorzitting tegen een Amstelveense psycholoog/psychotherapeut bij het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg (CTG) te Den Haag.


De hulpverlener met dubbele BIG-registratie heeft volgens klaagster, een Amstelveense ex-cliënte, en tevens een van de oprichtsters van het initiatief MdH, een groot aantal artikelen van de op hem van toepassing zijnde beroepscodes evenals artikelen van de Wet BIG (1), de Wet GBO (2) en de strafwet geschonden. Tegen de ongegrond verklaring van haar klacht door het tuchtcollege Amsterdam ging klaagster in beroep aangezien zij ervan overtuigd is haar gelijk op diverse punten te hebben aangetoond. Ter zitting zal een collega als getuige voor klaagster verschijnen.

Samenvattend gaat het bij deze klacht om 'divers ernstig machtsmisbruik en onprofessioneel gedrag binnen vervolgtherapie voor seksueel grensoverschrijdend gedrag door een collega. Het aan deze tuchtzaak ten grondslag liggende feitencomplex was de belangrijkste reden voor oprichting van de ondertussen bijna 400 pagina's tellende website MdH die in 2003 werd gelanceerd en die dagelijks rond 250 bezoekers ontvangt.

In het in mei 2004 tegen de psychotherapeut bij het medische tuchtcollege te Amsterdam ingediende klaagschrift komen onder meer de navolgende klachtpunten aan bod:

* het bieden van buitengewoon onprofessionele vervolgbehandeling na seksueel misbruik door een collega, meervoudig veroordeeld, zie: (3).
* het opzettelijk onjuist informeren van de huisarts over de zogenaamde diagnose van cliënte en
het opzettelijk onterecht uitgebrachte advies aan de huisarts, haar in de psychiatrie te laten opnemen met het doel, het seksueel misbruik door de vorige therapeut te verdoezelen en cliënte als ernstig ziek en ongeloofwaardig af te schilderen evenals haar op te bergen om o.a. de nu lopende procedure te voorkomen.
* het opleggen van een verbod aan cliënte het ziekenhuis waar haar vorige psychotherapeut werkzaam was over het misbruik te informeren om anderen voor seksueel misbruik te beschermen.
* het achteraf creëren van een medisch dossier met volledig onjuiste inhoud.
* het misleiden van cliënten en collegae door jarenlange, onterechte vermelding van het lidmaatschap bij een beroepsvereniging.
* het plegen van fraude naar 'Zorg en Zekerheid' toe, de zorgverzekeraar van cliënte.
* het meervoudig plegen van verbaal geweld en het abrupt verbreken van de behandelrelatie zonder cliënte aan een collega over te dragen op een moment dat zij nog werd misbruikt door zijn voorganger

Daarnaast werd omwille van het poneren van een verdere leugen door de psychotherapeut aan het einde van de zitting in eerste aanleg vorig jaar een verder klachtpunt aan de klacht toegevoegd. De therapeut beweerde ten stelligste dat de voormalige cliënte haar rekeningen na jaren nog steeds niet zou hebben betaald. Omwille van aangedragen overtuigend bewijs werd het college in hoger beroep verzocht ook te oordelen over de opnieuw ingebrachte leugen van de hulpverlener die er slechts toe diende zijn voormalige cliënte verder te beschadigen. Het formuleren van leugens naar het tuchtcollege toe is tuchtrechtelijk verwijtbaar.

Omwille van het m.b.t. zaken van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag door hulpverleners op diverse punten telkens weer niet naar behoren functioneren van het medische tuchtcollege waarvan de uitspraak in eerste aanleg onder meer getuigt, en waarvoor een reeks behandelde zaken van seksueel misbruik door hulpverleners tevens als getuigenis dient, zoals o.a. d.m.v. een eerder persbericht kenbaar gemaakt (4), is het mogelijk dat deze zaak bij het Europese Hof aanhangig gemaakt zal worden mits de klacht ook in hoger beroep algeheel ongegrond zal worden verklaard. Het Nederlandse Psychoanalytische Instituut (NPI) stelt zich overigens al sinds jaren bijzonder terughoudend op m.b.t. doorverwijzing van cliënten naar de psychotherapeut en tevens analyticus.

Over de noodzaak van het bestaan van MdH, waaronder over het disfunctioneren van het Nederlandse medische tuchtrecht, verschijnt een dezer dagen een publicatie van klaagster in het meest gelezen Duitstalige vaktijdschrift voor psychotherapie, 'Psychotherapie Forum' (5). Klaagster zet zich al jaren voor verbetering van het medische tuchtrecht in opdat gebruikers van de gezondheidszorg in de toekomst niet meer te maken zullen krijgen met een tuchtrecht dat de klagende partij benadeelt. Het is van essentieel belang dat degenen die in het kader van een medische behandeling fouten, onprofessionaliteit en/of onethisch handelen ervaren op een faire behandeling van hun klacht mogen rekenen. Het essentiële, juridische beginsel van gelijke behandeling wordt door het medische tuchtrecht regelmatig niet gehanteerd. Het medische tuchtcollege dient o.a. op te komen voor de belangen van de gebruikers van de gezondheidzorg. Echter, veelvuldige ervaring leert dat bescherming van een beroepsbeoefenaar belangrijker wordt geacht dan het beschermen van cliënten/patiënten evenals het toezicht houden op de gezondheidszorg en daar waar nodig d.m.v. corrigeren te interveniëren.

(1) WET BIG: Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg
(2) WET BGO: Wet betreffende de geneeskundige behandelovereenkomst
(3) Freek F., psychotherapeut te A'dam: www.misbruikdoorhulpverleners.nl/ffpsychotherapeut.html
(4) Persbericht MdH dd. 24 januari 2007, 'Medisch tuchtrecht disfunctioneert in sterke mate: Commissie Evaluatie afgesloten medische tuchtzaken nodig': www.misbruikdoorhulpverleners.nl/websiteinmedia.html
(5) Publicatie 'Missbrauch durch Hilfeleistende: Prävention und Postprävention von Professional Sexual Misconduct durch Aufklärungsarbeit' in het Duitstalige vaktijdschrift voor psychotherapie 'Psychotherapie Forum', nr. 15/ 1, april 2007, Wien: Springer Verlag: www.springer.com/dal/home/generic/search/results?SGWID=1-40109-70-1107731-0. Voor meer informatie over de een dezer dagen verschijnende publicatie van MdH:http://www.misbruikdoorhulpverleners.nl/Aankondigingen.html


Nota bene:

* Het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg: De hoorzitting op 17 april 2007 vindt op het navolgende adres plaats: Paleis van Justitie, Prins Clausplein 60, Den Haag.

* Diverse stukken die deel uitmaken van deze procedure, waaronder stukken uit de procedure in eerste aanleg bij het RTG A'dam treft u al op de navolgende pagina's op onze website aan: www.misbruikdoorhulpverleners.nl/lopendetuchtzaken1psychotherapeutAmstelveen2004.html (de stukken) en www.misbruikdoorhulpverleners.nl/websiteinmedia.html (persberichten)

* Verdere, recente informatie over deze zaak treft u o.a. op de pagina AANKONDIGINGEN van de website MdH aan: www.misbruikdoorhulpverleners.nl/aankondigingen.html
* Samenstelling van het college (CTG): mr. R.A. Torrenga (voorzitter; tevens voorzitter van het CTG), mr. H.J. Lutgert (secretaris), mr. L.F. Gerretsen-Visser en mr. J.K.M. Geversals leden juristen en drs. L. Swen en drs. M.A.J. Hagenaars als leden beroepsgenoten.

* Algemene informatie over het onderwerp '(seksueel) grensoverschrijdend gedrag (GOG) door hulpverleners' treft u op onze website o.a. op de navolgende pagina's aan:
- Informatiebrochure MdH: www.misbruikdoorhulpverleners.nl/BrochureMdHgewoontekst.html
- Pagina 'Wetenschappelijke Feiten over GOG': www.misbruikdoorhulpverleners.nl/wetenschappelijkefeitenovergog.html

* Dit persbericht treft u binnenkort op de navolgende pagina op MdH aan: www.misbruikdoorhulpverleners.nl/websiteinmedia.html

* De uitspraak in deze zaak (kenmerk: 2006/105) zal ca. medio juni 2007 zijn en op de website van het CTG: www.tuchtcollege-gezondheidszorg.nl bekend worden gemaakt.




Ingezonden persbericht