Hongaarse Roma-jongeren in Nederland voor uitwisselingsproject

16.04.2007 / 18:23 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Icco

Icco

Van 17 tot 21 april bezoeken zeven Hongaarse Roma jongeren Nederland in het kader van het internationaal jongerenprogramma van ICCO & Kerk in Actie. Recente onderzoeken tonen aan dat het integratiebeleid voor Roma's in Europa faalt. Het uitwisselingsproject wil bijdragen aan het doorbreken van het isolement van Roma's en bijdragen aan een reële beeldvorming over deze geïsoleerde bevolkingsgroep.

De positie van Roma ('zigeuners') in Europa is onverminderd slecht, zo blijkt uit een recent rapport van het Open Society Institute. Er is sprake van achterstand in onderwijs, werkloosheid en discriminatie. Het grootste gedeelte van de Roma's woont in Oost-Europa. De situatie van de in Nederland wonende Roma's is naar Nederlandse maatstaven eveneens bedroevend, zoals blijkt uit de Racisme Monitor van de Nederlandse Anne Frank Stichting.

Met steun van ICCO & Kerk in Actie, en bijdragen van de Europese Unie, van zijn vanuit Nederland de afgelopen jaren tien jongeren uitgezonden geweest naar Roma-projecten in Oost-Europa. Vijf Roma-jongeren hebben vrijwilligerswerk in Nederland gedaan. De jongeren werken in projecten met gehandicapten, kinderen of in de ouderenzorg en verblijven in gastgezinnen.

'Het kweken van meer begrip en het op gang brengen van een dialoog tussen Roma en niet-Roma kan goed via langdurig vrijwilligerswerk dichterbij worden gebracht. Jongeren blijken uitstekende intermediairs om vooroordelen te doorbreken', aldus Daan Verbaan, coördinator van het jongerenprogramma. Naast uitzendingen van jongeren is inmiddels ook een netwerk tot stand gekomen om de positie van Roma's in Nederland en Oost-Europa onder de aandacht te brengen. Voor dit jongerenprogramma werkt ICCO & Kerk in Actie samen met het Jeugdwerkburo Lava in Gelderland.

De zeven Roma-jongeren die deze week Nederland bezoeken, beginnen in september 2007 aan hun vrijwilligersjaar. Zij zullen gaan werken in Gelderland en Zuid-Holland.


Noot voor de redactie,