Gemeente Bergen


Persbericht

Datum 17 april 2007
Plaats Nieuw Bergen

Wandeling rond het Reindersmeer landelijk bekend

Enthousiaste wandelaars hebben de ANWB attent gemaakt op een mooie route rond het Reindersmeer in Well. De ANWB heeft deze wandeling vervolgens opgenomen in het meinummer van ANWB kampioen. Bij het Reindersmeer liggen drie wandelroutes. De groene, de witte (ieder ongeveer 2,5 kilometer) en de rode route van ongeveer acht kilometer. Het startpunt van deze routes ligt bij het sluizencomplex aan de Oude Baan in Well.

De rode route kunt u halveren met het trekpont. De witte route gaat over de loopbrug die in 2006 is aangelegd. De witte route is bovendien geschikt voor mindervaliden met een rolstoel. Aan de zuidzijde van het Reindersmeer sluit de wandelroute aan op de Bosscherheide route.

De mooiste plekjes
De wandelroutes voeren u langs de mooiste plekjes. Vanaf diverse punten heeft u een prachtig uitzicht over het gebied: bossen, heide, vennen en stuifzand voor zover het oog reikt. Daarnaast waant u zich door de schitterende blauwe kleur van het meer aan de Middellandse Zee. In het westen staat de vogelkijkhut op een heuvel. Hier heeft u een goed uitzicht over het meer en kunt u de verschillende (water)vogels bespieden. Op de zuidwestelijke oever loopt een fietsroute die aansluit op de knooppuntenroute.

Stormschade
De storm van 18 januari jongstleden heeft ten oosten van het Reindersmeer aanzienlijke schade aangericht. Zo'n 5 hectare bos is door rukwinden bijna geheel omgewaaid. De gemeente Bergen, die dit gebied samen met Stichting De Marke beheert, laat de omgewaaide bomen bij het Reindersmeer gedeeltelijk liggen. Op die manier kunt u zien hoe de natuur zich in de loop der jaren herstelt.

Natuur speelt de hoofdrol
Het Reindersmeer is ontstaan door afgravingen. Vanaf 1971 tot 2001 zijn hier miljoenen tonnen zand en grind afgegraven. Na 2001 kreeg de natuur de vrije hand, hier en daar geholpen door de mens. Het Reindersmeer is 130 hectare groot. De oevers zijn op een natuurvriendelijke manier afgewerkt, diverse soorten planten en dieren hebben dit natuurgebied ontdekt. Uitsluitend rustige recreatie zoals fietsen, wandelen en paardrijden is hier toegestaan. Zwemmen en vissen zijn verboden, honden mogen hier niet los lopen.

Aardkundig leerpad
De komende maanden wordt rond het Reindersmeer het 'Aardkundig leerpad' aangelegd. Op informatiepanelen kunt u dan alles lezen over het ontstaan en de ontwikkeling van het gebied.




Gemeente Bergen