Nederlandse Vereniging van Banken

Banken informeren klanten over SWIFT

Persoonsgegevens van klanten die internationale betalingen doen met behulp van het bankiersnetwerk SWIFT kunnen door de Amerikaanse autoriteiten worden ingevorderd in het kader van terrorismebestrijding. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft aan het College Bescherming Persoonsgegegevens (CBP) bevestigd dat de banken hun klanten zullen informeren over deze mogelijkheid.Het CBP had hier eerder op aangedrongen in het kader van haar zorg voor de naleving van de wettelijke plicht om klanten goed te informeren over de verwerking van hun persoonsgegevens.

De banken zullen een gezamenlijke advertentie plaatsen in de landelijke dagbladen met een tekst waarin de klanten op het bestaan van de bovengenoemde gegevensverstrekking worden gewezen. Verder zullen de banken op korte termijn onderzoeken hoe zij hun klanten ook binnen de elektronische omgeving van het internetbankieren kunnen wijzen op deze mogelijke verstrekking van gegevens. Omdat een deel van de klanten opdrachten niet via elektronische kanalen instuurt, zullen de banken eveneens op korte termijn onderzoeken hoe een dergelijk bericht ook bij de nieuw te verstrekken relevante papieren opdrachtformulieren gevoegd kan worden.

De SWIFT-zaak heeft de afgelopen maanden veel aandacht in de media gekregen, en het CBP heeft daar met de in Nederland opererende banken over gesproken. SWIFT is een wereldwijd opererend dienstverlenend bedrijf voor financieel berichtenverkeer dat internationale geldoverboekingen faciliteert. SWIFT slaat alle berichten gedurende 124 dagen op in twee verwerkingscentra één in de EU en één in de VS. De berichten bevatten persoonsgegevens zoals de namen van afzender en ontvanger van een betaling. Na de terroristische aanslagen van september 2001 werd SWIFT bij dwangbevel door het Amerikaanse ministerie van Financiën ("UST" - United States Department of the Treasury) gesommeerd toegang te verschaffen tot de in de VS opgeslagen berichtgegevens. SWIFT gaf hieraan gevolg, maar bedong een aantal beperkingen op de toegang door UST. Berichten in de pers van eind juni, begin juli 2006 brachten de zaak in de openbaarheid.

Lees de advertentie Zie het origineel