Ingezonden persbericht


Doorstroming op woningmarkt komt op gang

17 april 2007

De doorstroming op de woningmarkt lijkt op gang te komen. Steeds meer bezitters van een rijwoning of betaalbare tweekapper zetten hun huis te koop, met het doel een stap te maken naar een grotere woning. Dat constateert Spacemakers.nl, een website voor projectontwikkelaars.

Bezitters van een rijwoning kunnen door de schaarste aan de onderkant van de woningmarkt een relatief hoge prijs voor hun woning bedingen. Dit in combinatie met de gunstige economische conjunctuur, maakt het mogelijk om de stap naar een grotere woning te maken. Die zijn relatief goedkoop, want er is een overaanbod van vrijstaande woningen. Veel bezitters van een vrijstaande woning kampen nog steeds met een lange verkooptijd.

Spacemakers baseert haar analyse op een inventarisatie van het aantal te koop staande woningen in Nederland. In het eerste kwartaal van 2007 is het aantal bordjes 'te koop' in het straatbeeld fors gestegen. Momenteel staan er 144.500 woningen te koop, 5.000 woningen meer dan aan het begin van 2007. Daarmee komt het aantal dicht bij de recordhoogte, die aan het einde van het derde kwartaal 2006 werd bereikt. Spacemakers verwacht dat rond de zomer dat record opnieuw wordt gebroken.

Spacemakers waarschuwt dat de doorstroming weer zal stokken als de hypotheekrente verder blijft stijgen. Dit zal woningbezitters opnieuw voorzichtig maken om de stap naar een nieuwe woning te maken.

De gemiddelde prijs voor een vierkante meter woning is momenteel 2.362 euro, 7 euro meer dan een kwartaal geleden. Op jaar basis steeg de vraagprijs met 1,7%. Vooral de vraagprijs van rijwoningen stijgt snel. -----------------------------------------