Politie Friesland

Politieberichten van dinsdag 17 april

Fryslân, 17-04-2007 o Politieberichten van maandag 16 april 07.00 uur t/m dinsdag 17 april 07.00 uur

Lemmer: snorfietser gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft maandagmiddag een eenzijdig ongeval op de Flevostraat afgehandeld, waarbij een 85-jarige snorfietser uit Lemmer gewond raakte. Door nog onbekende oorzaak raakte de man met zijn snorfiets van de rijbaan, reed het trottoir op en kwam daar ten val. Een ooggetuige ontfermde zich over de snorfietser en verleende eerste hulp. Het slachtoffer is met hoofdletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Leeuwarden: onderwerpen uitzending Plysjepost
Dinsdag 17 april wordt in het opsporingsprogramma Plysjepost weer de hulp van het Friese kijkerspubliek gevraagd bij het oplossen van een aantal zaken. Plysjepost geeft de details. Daaronder meer aandacht voor een straatroof op donderdag 29 maart rond 23.30 uur in Leeuwarden, een poging overval op een casino op maandag 2 april rond 22.20 uur in Joure en het illigaal dumpen van autobanden op woensdag 21 maart onder Wons.
De gedumpte banden

Plysjepost is dinsdagavond op Omrop Fryslân te zien om 18.45 uur en wordt om 20.45 uur en 22.45 uur herhaald. Het programma wordt gemaakt door Omrop Fryslân in samenwerking met de politie Fryslân en het Openbaar Ministerie.

Drachten: controles bij sportkantines
De politie heeft in de periode van 23 januari tot 10 april bij tien sportkantines in de gemeenten Smallingerland en Opsterland controles uitgevoerd op onder andere het rijden onder invloed van alcohol en fietsverlichting. Tijdens de controles werden van 210 automobilisten een blaastest afgenomen. Vier bestuurders bleken te veel te hebben gedronken. Zij kregen naast een rijverbod ook een proces-verbaal. De automobilisten die een P bliezen kregen een BOB-sleutelhanger uitgereikt. Daarnaast werd er 92 bekeuringen uitgeschreven voor defecte fietsverlichting en 20 voor overige overtredingen, zoals het niet dragen van de autogordel en niet dragen van een helm.

Opsterland: gordelcontroles bij scholen
De politie heeft in de periode van 20 maart tot 15 april bij 14 scholen in de gemeente Opsterland gordelcontroles uitgevoerd. De controles zijn in nauwe samenwerking met Veilig Verkeer Nederland. In totaal werden 29 bekeuringen uitgeschreven aan bestuurders/sters of kinderen die de autogordel niet droegen. De politie kreeg positieve reacties op de controle. Opvallend was dat bij enkele scholen iedereen de gordel droeg. De kinderen die de autogordel droegen ontvingen een Goochem of een meetlint.

Drachten: woningbrand in leegstand pand
De politie heeft maandagavond aan de Zwaluwstraat de brandweer geassisteerd tijdens een woningbrand in een leegstaand pand. Een getuige had de hulpdiensten gealarmeerd toen hij iets zag smeulen aan de achterzijde van het pand. Toen de brandweer ter plaatse kwam was de brand uit. De brandweer bluste na en inspecteerde de woning. De woning liep nagenoeg geen schade op. Er waren aanwijzingen van
brandstichting.

Makkum: inbraak hotel
De politie onderzoekt een inbraak in een hotel die in de nacht van zondag op maandag plaatsvond. Er is een geldbedrag weggenomen. Een 63-jarige inwoner van Makkum deed aangifte. De technische recherche is een onderzoek gestart.

Drachten: woninginbraak
De politie onderzoekt een woninginbraak die zondag plaatsvond en waarbij sieraden zijn buitgemaakt. Men drong het pand binnen door de flippermethode. De waarde van de sieraden is nog onbekend. Een 70-jarige inwoonster van Drachten deed aangifte.

Wolvega: vreemdelingencontrole
De politie heeft zaterdag bij vier restaurants een controle uitgevoerd in het kader van de wet arbeid vreemdelingen, waarbij 17 personen zijn gecontroleerd. De controle is in samenwerking met de Arbeidsinspectie, het UWV, de Belastingdienst en de gemeente uitgevoerd. De controle was vooraf aangekondigd. Een 40-jarige Leeuwarder is aangehouden omdat hij onrechtmatig in Nederland was. Hij is overgedragen aan de Vreemdelingendienst en ingesloten.

Drachten: straatroof van drie jaar geleden opgelost
De politie heeft een straatroof van 2004 opgelost na een bekentenis van een 24-jarige inwoonster van Drachten. De politie kwam de vrouw op het spoor na een tip. Een 22-jarige inwoner van Drachten was op 23 januari 2004 rond 23.00 uur bij een pinautomaat aan de Oudeweg overvallen. Het slachtoffer werd door een onbekende man naar de grond getrokken en met een mes bedreigd. Een tweede verdachte probeerde met de pinpas van het slachtoffer te pinnen wat mislukte. Een derde persoon stond op de uitkijk. Het slachtoffer liep gezichtsletsel op nadat hij door een van de drie verdachten in het gezicht geschopt werd. De drie verdachten gingen er daarna vandoor. Het
opsporingsprogramma Plysjepost schonk op 17 februari 2004 ook aandacht aan de zaak.
De politie hield eind maart de drie verdachten van de straatroof aan. Een 22-jarige inwoner van Drachten, een 24-jarige inwoonster van Drachten en een 29-jarige inwoner van Anjum zijn aan het politiebureau verhoord. De drie verdachten bekennen het feit te hebben voorbereid en onder invloed van drugs en drank te hebben gepleegd. Na een proces-verbaal mocht het trio het politiebureau verlaten, dit in afwachting van verderde strafvervolging. De politie meldde aan het slachtoffer dat de drie verdachten alsnog zijn aangehouden. Hij reageerde verrast op het nieuws dat de verdachten alsnog zijn aangehouden en de straatroof hebben bekend.