Ingezonden persbericht


(17 april 2007 - Bericht van Dissent-Nederland)

P E R S B E R I C H T

Acties rond de G8 in Nederland en Belgie

Amsterdam, 17 april 2007 -
Op dinsdag 17 april zullen in verschillende Nederlandse en Belgische steden tegelijk acties gevoerd worden om de protesten tegen de komende G8 top aan te kondigen. Daarbij zullen onder andere spandoeken ontrold worden van gebouwen in ondermeer Antwerpen, Gent, Luik, Leiden, Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en Groningen.

Van 6 t/m 8 juni 2007 zal de Groep van Acht bijeenkomen in het Noordduitse Heiligendamm, bij Rostock. De G8 werd opgericht in 1975 en dient sindsdien ter coordinatie van de economische belangen van de rijke landen uit het Noorden. Sinds jaren wordt door maatschappelijke organisaties en brede sociale bewegingen op het ondemocratische en ontransparante karakter van de G8 gewezen. Dit is des te zorgelijker vanwege de grote invloed die de G8 heeft bij de besluitprocedures in andere transnationale instellingen zoals de Wereldbank, het IMF en de Wereldhandelsorganisatie.

In Duitsland heeft zich een brede coalitie gevormd van NGO's, burgerinitiatieven, kerken, vakbonden,
studentenorganisaties en actiegroepen. Zij roepen op tot protesten en blokkades van de G8 top. Op zaterdag 2 juni, zullen er naar verwachting minstens honderdduizend mensen betogen in Rostock en bij de opening zal de G8 top van zijn infrastructuur worden afgesneden door massale blokkades en ander vormen van burgerlijke ongehoorzaamheid.

Ook het Dissent netwerk in Nederland en Belgie mobiliseert sinds tien maanden voor de protesten en organiseert verschillende lokale activiteiten. De acties op 17 april zijn dan ook slechts de aftrap van een hele serie van acties die gevoerd zullen worden tegen de G8, voor een
rechtvaardiger mondiale handelssysteem, voor open grenzen, voor een wereld zonder kernenergie en -wapens, en tegen oorlog en de opgevoerde militarisering in het Noorden. Hiermee willen we laten zien dat de G8 niet onopgemerkt afspraken kan maken die de bestaande onrechtvaardigheden in stand houden, en dat de G8 ook in Nederland en Belgi� geen legitimiteit geniet. Overal op de wereld zal op die dag actie gevoerd worden. Ons verzet is zo mondiaal als het kapitaal.

17 april is door het boerennetwerk Via Campesina
uitgeroepen tot internationale actiedag rond de strijd van kleine boeren en het recht op land. Het herdenkt de slachting van landbezetters in Brazilie in 1992.. Het Dissent netwerk volgt deze oproep omdat het beleid van de G8 juist de huidige structuren van landbezit door multinationals, landprivatisering en de destabilisering van lokale markten veroorzaakt.

Met de acties in verschillende steden willen we laten zien dat burgers zich van onderop organiseren tegen de neoliberale globalisering van bovenaf, zowel om verzet te bieden als voor het gezamenlijk cre�ren van duurzame, vreedzame en rechtvaardige alternatieven.

Details over de verschillende acties zijn in de loop van de dag te vinden op http://www.indymedia.nl

-------

Noten voor de pers

Meer info over de mobilisaties tegen de G8: http:// www.dissent.nl http://www.dissent.be http://www.globalinfo.nl http://www.dissentnetwork.org

Contactadres dissent-nl: infodissentnl@multipleks.org

(einde persbericht)