Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Tevredenheid over veiligheid en bereikbaarheid, maar behoefte aan meer voorzieningen voor jongeren

PvdA enquêteert bezoekers en omwonenden winkelcentrum Schalkwijk

Winkelcentrum Schalkwijk zal de komende jaren ingrijpend worden vernieuwd. Afgelopen zaterdag enquêteerde de PvdA omwonenden en bezoekers van het winkelcentrum over hun wensen voor het nieuwe stadsdeelhart. Het winkelend publiek is positief over het winkelcentrum Schalkwijk; men vindt het veilig en goed bereikbaar, maar er zou iets voor jongeren moeten komen.

De vernieuwing van het stadsdeelhart Schalkwijk zal de komende jaren worden uitgevoerd. De gemeente wil het aantal winkels uitbreiden, voorzieningen als horeca, sportaccommodaties en een bioscoop toevoegen en een groot aantal extra woningen bouwen. De PvdA vroeg afgelopen zaterdagochtend 14 april de bezoekers en omwonenden welke wensen zij hebben. De vragen gingen over de wensen voor de maatschappelijke ruimte die er komt, het gevoel van veiligheid en de bereikbaarheid in en rondom het winkelcentrum. In totaal hebben 171 bezoekers de vragen beantwoord.

Op de vraag wat voor maatschappelijke activiteiten ontwikkeld zouden kunnen worden in of in de directe nabijheid van het te ontwikkelen stadsdeelhart, springt het antwoord dat er iets voor de jeugd moeten komen er bovenuit. Op de voet gevolgd door de behoefte voor een wijkcentrum waarin jong en oud elkaar treffen. De mogelijkheid om medische voorzieningen aldaar te lokaliseren werd minder gretig beantwoord. Ook zijn er meerdere bezoekers geweest die aangeven dat dit soort zaken niet thuis horen in een winkelcentrum, maar juist in de wijken. "Laten we nu niet weer gaan centraliseren, maar houdt de maatschappelijke activiteiten verdeeld over de wijken", was bijvoorbeeld reactie van een meneer op de plannen.

Over de veiligheid waren veel mensen tevreden. Een onveilig gevoel wanneer het winkelcentrum wordt bezocht heerst niet alom. Toch is het signaal uit de enquête opgepikt dat er 's avonds veel jongeren hangen, zeker in relatie tot de beantwoording dat er iets voor jongeren moet komen. De bezoekers gaven aan dat er niks is voor de jeugd, en dat zij daardoor veelal hangen in en rondom het centrum. "Uit verveling zorgen zij voor overlast en vernielingen ze dingen", aldus een moeder van twee dochters. Een andere mevrouw gaf aan dat zij wel begrijpt dat dit zo gaat met de jeugd, maar dat het haar een onprettig gevoel geeft wanneer ze zo'n groepje moet passeren. "Graag meer politie of buurttoezicht in en rondom het winkelcentrum", riep een meneer. De PvdA-raadsleden zullen in de plannen zeer zeker rekening houden met de voorzieningen voor jongeren. Zij zullen ervoor pleiten voor de jongeren activiteiten en ruimte te creëren, zodat jong en oud op prettige manier met elkaar van het nieuwe stadsdeelhart gebruik kunnen maken.

Verder werd er betreffende de veiligheid opvallend vaak opgemerkt dat de vloer van het winkelcentrum glad is. Dit levert gevaarlijke situaties op, aldus een aantal ondervraagden. Ook bleek dat een aantal mensen graag willen dat het parkeerterrein voor de voetgangers veiliger wordt.

De bereikbaarheid van het winkelcentrum wordt als goed ervaren. Slechts een handjevol mensen zijn van mening dat het onvoldoende bereikbaar is. Met name doordat er geen rechtstreekse busverbinding is vanaf de Amsterdamstraat en de service taxi zou beter mogen presenteren, gaf een oudere bezoeker aan.

Aan het eind van het gesprek vroeg de PvdA wat de mensen zouden willen als alle plannen naar hun wensen zouden kunnen worden ingevuld. Dat het winkelcentrum schoner wordt gehouden en rookvrij is, was daarop een van de vele antwoorden. Ook zouden de parkeertarieven niet stijgen, iets waar de mensen wel bang voor zijn als de veranderingen zijn gerealiseerd. Verder zou het winkelend publiek graag meer diversiteit in het winkelaanbod zien, en willen zij een ballenbak, zodat de kinderen lekker kunnen spelen wanneer de ouders shoppen.

De uitslag van de enquête is zeer waardevol voor de raadsleden van de PvdA. De PvdA zal de uitkomsten meenemen bij het innemen van een standpunt over de definitieve plannen voor het nieuwe stadsdeelhart.

*** EINDE PERSBERICHT ***



Ingezonden persbericht