Gemeente Utrecht


2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
64 Vragen van mevrouw G.A. Oskam en de heer J.A. Kleuver
(ingekomen op 17 april 2007)

Op het allerdrukste kruispunt in De Meern, op en rondom de Meernbrug, vallen regelmatig de verkeerslichten uit. Het gaat hierbij om alle verkeerslichten rondom de Meernbrug, dus ook voor de verkeerslichten op de Rijksstraatweg en Meerndijk. In de afgelopen 3 weken 10 keer. En dat met name op werkdagen en in de ochtendspits. 's Ochtends tussen 8.00 en 8.30 uur steken meer dan 500 schoolkinderen dit kruispunt over (plus 30 bussen en ontzettend veel verkeer). De gemeente of politie krijgt geen automatische storingsmelding en is afhankelijk van bewonersmeldingen. Bij bewonersmeldingen via het centrale callcentre nummer, waarheen bewoners bellen, blijkt dat het voor het callcentre lastig is om de juiste afdeling of ambtenaar te vinden die over het betreffende verkeerslichten gaat. Uiteindelijk komen bewoners uit bij de Dienst Stadsbeheer Utrecht, waar men het betreffende kruispunt/de betreffende verkeerslichten niet kan vinden - deze staan niet in hun systeem. Bij navraag blijkt dat andere drukke kruispunten in de gemeente Utrecht een automatische storingsmelding wel plaatsvindt als de verkeerslichten uitvallen, maar dat de Meernbrug daarvan is uitgezonderd omdat er dan een nieuwe Verkeers Regeling Installaties zouden moeten worden geplaatst wat niet gedaan wordt vooruitlopend op de realisatie van het Centrumplan De Meern.

Dit leidt D66 tot de volgende vragen:
1. Bent u het met ons eens dat ook rondom de Meernbrug al het verkeer, langzaam of snel, schoolgaand of niet, veilig zou moeten kunnen oversteken?
2. Bent u het met ons eens dat daartoe al het mogelijke zou moeten worden gedaan, waarbij financiële redenen niet zwaarwegender kunnen zijn dan veiligheidsredenen?
3. Waarom staan de verkeerslichten rondom de Meernbrug niet gekoppeld via het automatisch storingmeldingssysteem?
4. Wilt u op korte termijn regelen het kruispunt van de Meernbrug wel te koppelen aan het automatisch storingmeldingssyteem?
5. Indien dit niet het geval is, wilt u dan verkeersregelaars in de ochtendspits op dit kruispunt plaatsen?


---- --