Ingezonden persbericht


Samen werken, samen leven, samen uit!
Suggesties Koninklijk Horeca Nederland in eerste 100 dagen kabinet Balkenende IV

Woerden, 17 april 2007 - Het motto: 'Samen werken, samen leven' van het kabinet Balkenende IV is Koninklijk Horeca Nederland uit het hart gegrepen. De brancheorganisatie is vol enthousiasme ingegaan op de uitnodiging van het kabinet om met suggesties ter verbetering te komen in de eerste 100 dagen. Jeu Claes, directeur van Koninklijk Horeca Nederland: "Wij hebben een aantal ministeries benaderd over hoe de overheid en onze branche samen kunnen optrekken ten aanzien van actuele thema's. Dit doen we op een herkenbare en aansprekende wijze, onder het motto: 'Samen Uit!'."

Koninklijk Horeca Nederland herkent zich sterk in het motto van het kabinet. Jeu Claes: "Als 'huiskamer van de samenleving' weet de horecabranche als geen ander dat een goede samenwerking tussen overheid en het bedrijfsleven van groot belang is. Daarbij nemen wij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid zeer serieus."

In brieven wordt aan relevante vakdepartementen specifieke aandacht gevraagd voor 22 samenwerkingspunten, die onder andere betrekking hebben op zaken als alcohol en jongeren, toeristisch beleid en veiligheid. Zo dringt Koninklijk Horeca Nederland erop aan de illegale zuipketen aan te pakken en jongeren onder de 16 jaar, die in het bezit zijn van alcohol, strafbaar te stellen. Ook wordt een beroep gedaan op het kabinet om de positie van toerisme te versterken als belangrijke economische drager in landelijk gebied. De horeca vervult naast een economische ook een sociaal-maatschappelijke rol, zoals het bieden van een veilige haven voor mensen in de woonwijken.

Koninklijk Horeca Nederland gaat er vanuit dat de koers, die door het vorige kabinet is ingezet om de administratieve lasten te verminderen, wordt voortgezet. Claes: "Verder spreken wij onze zorg uit over de monopoliepositie en ondoorzichtige tariefstructuur van auteursrechtenorganisaties, alsook de torenhoge creditcardtarieven waar ondernemers mee worden geconfronteerd. Maar even zo vanzelfsprekend is onze nadruk op de benodigde prestatieafspraken op het gebied van werk- en inkomenszekerheid met thema's als arbeidsmarktbeleid, scholing en opleidingen (employability), WW, flexibilisering en de betekenis van het ontslagrecht daarvoor."

"Koninklijk Horeca Nederland is van harte bereid om samen met dit kabinet de schouders eronder te zetten en te werken aan verbetering op deze en andere onderwerpen. We zien de toekomst onder het motto 'Samen werken, samen leven, samen uit!' met vertrouwen tegemoet", aldus Claes.

|                                                                    |
|Noot voor de redactie -