Ingezonden persbericht


'De horeca wordt rookvrij'
Koninklijk Horeca Nederland biedt minister Klink (VWS) nieuw pakket aan

Woerden, 17 april 2007 - Minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Jeu Claes, directeur van Koninklijk Horeca Nederland hebben vandaag uitgebreid gesproken over de wijze waarop het rookbeleid in de Nederlandse horeca kan worden uitgewerkt. Hierbij is nadrukkelijk ook aandacht besteed aan de mogelijke negatieve effecten van rookvrije horeca. Koninklijk Horeca Nederland heeft de minister een nieuw pakket aangeboden, waarbij de horeca rookvrij is en waarin voor de cafés en discotheken een uitzonderingspositie geldt tot 2011. Net zoals in overheidsgebouwen, openbare ruimten en bedrijven gebruikelijk is, kan in horecagelegenheden een rookruimte worden gecreëerd. In deze rookruimte wordt dan niet door medewerkers aan gasten geserveerd, zodat een rookvrije werkplek gewaarborgd is.

Het nieuwe pakket dat door Koninklijk Horeca Nederland aan de minister is aangeboden heeft als inzet: 'Rookvrij, tenzij'. Nu is het nog zo dat roken in de Nederlandse horeca mag, tenzij dit specifiek anders wordt aangegeven. Koninklijk Horeca Nederland wil dit omkeren. 'De horeca zou rookvrij moeten zijn, behalve op plaatsen waar wordt afgesproken dat er nog wel mag worden gerookt'.

Jeu Claes: "Dit is een keerpunt in onze benadering van het rookbeleid. Vooral in sectoren waar wordt gegeten en in de hotels, heeft Koninklijk Horeca Nederland de wens bij zowel horecaondernemers als hun gasten zien groeien om verder te gaan dan alleen het creëren van rookvrije zones. Deze sectoren worden dus rookvrij."

Tegelijkertijd constateert Koninklijk Horeca Nederland dat de zogeheten 'natte horeca', zoals cafés en discotheken, nog niet klaar is voor een totaal rookverbod. Claes: "Wel is hier de wens om door te gaan met een geleidelijke afbouw zodat binnen enkele jaren een situatie is bereikt, waarin ook deze sectoren rookvrij zullen zijn."

Minister Klink heeft met veel interesse kennis genomen van de voorstellen van Koninklijk Horeca Nederland. De brancheorganisatie heeft in het gesprek enkele knelpunten benadrukt, waaronder omzetverlies, een daling van het aantal gasten dat mede zijn toevlucht zoekt in illegale horeca en overlast op straat door verplaatsing van rokende gasten naar buiten. Daarnaast zijn er ca. 10.000 zelfstandige horecabedrijven zonder personeel, die op basis van hun rechtsvorm geen rekening hoeven te houden met een rookvrije werkplek. Dat leidt in de praktijk tot onduidelijke situaties.

|                                                                    |
|Noot voor de redactie -