European Union



IP/07/504

Brussel/Kigali, 17 april 2007

26 Europese jongeren naar Rwanda voor studiereis over de ontwikkelingshulp van de Commissie

Van 17 tot en met 21 april gaan 26 Europese jongeren van 16 tot 18 jaar en hun leraren met commissaris Louis Michel van ontwikkeling en humanitaire hulp naar Rwanda. Zij zullen daar kennismaken met Rwandese jongeren, hun land en geschiedenis. Zij zullen via het ontwikkelingsbeleid en de humanitaire hulp van de Commissie ook directe ervaring opdoen met de toegevoegde waarde van Europa in de wereld. De jongeren, die afkomstig zijn uit 25 EU-lidstaten, zijn de winnaars van de "Prijs voor Jeugd en Ontwikkeling" die is uitgereikt op de Eerste Europese Ontwikkelingsdagen in november 2006 in Brussel.

Ontwikkeling is niet alleen een zaak van experts, politieke instellingen en NGO's. Ontwikkeling gaat iedereen aan die zich verantwoordelijk en solidair voelt, met name jongeren. Solidariteit is één van de fundamentele waarden die ten grondslag liggen aan de Europese eenwording; solidariteit tussen Europeanen onderling, maar ook buiten de grenzen van de EU. Ontwikkelingshulp en humanitaire hulp zijn twee gebieden waarop de Europese burger "meer verwacht van Europa", aldus de Eurobarometer.

In 2006 hebben 751 betrokken Europese jongeren en hun leraren deelgenomen aan deze prijsvraag en bijdragen ingezonden waarin de aandacht werd gevestigd op de Europese ontwikkelingssamenwerking in Afrika. De prijsvraag werd georganiseerd door European Schoolnet met de steun van het directoraat-generaal Ontwikkeling van de Europese Commissie. Nationale jury's, bestaande uit experts en vertegenwoordigers van de ministeries van Ontwikkeling en Onderwijs uit de lidstaten, hebben voor elk land een nationale winnaar en een finalist geselecteerd. Deze hebben in november 2006 in Brussel deelgenomen aan de Europese Ontwikkelingsdagen.

De winnaars en hun leraren gaan nu samen met commissaris Michel op bezoek in een ziekenhuis in Kicugiro. Daarna hebben zij een ontmoeting met leerlingen van een middelbare school in Kigali, gaan zij naar een ontmoetingscentrum voor jongeren in Kimisagara, plaatsen zij een krans bij een monument voor de genocide in Gisozi en bezoeken zij het museum aldaar, en ook maken zij kennis met jonge weeskinderen die tevens gezinshoofd zijn en die gesteund worden in het kader van het project Nkundabana.

Commissaris Michel heeft verklaard dat "dit bezoek aan Rwanda voor deze jongeren en leraren een unieke gelegenheid is om een bezoek te brengen ter plaatse, ervaringen uit te wisselen en contacten te leggen met Rwandese jongeren, en ook inzicht te verwerven in de activiteiten van de Europese Commissie op ontwikkelingsgebied. Bij hun terugkeer in Europa fungeren zij als ambassadeurs voor ontwikkeling, door hun ervaringen, inzicht in een complexe realiteit, solidariteit en toegevoegde waarde van Europa in de wereld te delen."

In de marge van deze bezoeken zal commissaris Michel deelnemen aan de bijeenkomst van de Economische Gemeenschap van landen rond de Grote Meren om uitdrukking te geven aan de politieke en financiële steun van de Europese Commissie voor de inspanningen van de landen in deze regio, die geteisterd wordt door jaren van conflicten, en om de regionale zone van economische samenwerking, vrede en stabiliteit nieuw leven in te blazen.

Meer informatie over de Prijs: http://www.dyp2006.org