Theoretische Leerweg professioneler vormgeven


Vmbo conferenties 'Denken, delen, uitwisselen' 17 april en 6 juni 2007

ROTTERDAM, ARNHEM, 20070326 -- Op dinsdag 17 april en woensdag 6 juni organiseert SLO voor schoolleiders, teamleiders en middenmanagers uit het vmbo een conferentie over de theoretische leerweg. Het doel van de conferentie is scholen aan te zetten goed na te denken over het vormgeven van de theoretische leerweg. Hun ervaringen met anderen te delen en de inzichten die dat oplevert uit te wisselen. Scholen stimuleren zodoende elkaar om de theoretische leerweg professioneler op te zetten danwel uit te bouwen. Uiteindelijk met als doel om de leerling zo goed mogelijk te begeleiden richting arbeidsmarkt.

Programma
Frans Meijers of Marinka Kuijpers, beiden o.a. Lector Pedagogiek van de Beroepsvorming aan de Haagse Hogeschool, verzorgen lezingen over loopbaanleren, -competenties en over loopbaanoriëntatie en -begeleiding. Het bureau YoungWorks geeft een presentatie o.a. over de huidige generatie leerlingen en hoe zij met elkaar en met docenten communiceren. Voor meer informatie over het programma surft u naar www.slo.nl.

Netwerk
De conferentie wordt georganiseerd door het Netwerk vmbo-theoretische leerweg. Dit scholennetwerk is sinds 2005 actief, opereert vanuit vier regio's en wordt begeleid door SLO. Inmiddels nemen ongeveer 60 scholen vanuit het hele land deel aan het netwerk. Uit de grote belangstelling blijkt een dringende behoefte om met meerdere scholen samen vorm en inhoud te geven aan de theoretische leerweg. Daarom komen de scholen een keer per jaar bij elkaar tijdens een landelijke conferentie en twee keer per jaar voor een regionale bijeenkomst om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren.

SLO vervult als nationaal expertisecentrum voor leerplanontwikkeling een coördinerende rol binnen het netwerk. Daarnaast brengt SLO innovatieve ontwikkelingen in en worden scholen uitgenodigd deel te nemen aan een pilot of commentaar te leveren op nieuwe producten of ontwikkelingen. SLO kan dit doen omdat ze als expertisecentrum voor leerplanontwikkeling, vanuit een heel breed perspectief allerlei facetten van de theoretische leerweg in kaart kan brengen en daarvoor ondersteunend materiaal ontwikkelt. Materiaal dat het vmbo-onderwijs kan helpen om beter onderwijs te verzorgen voor hun leerlingen.

Informatie
Op 17 april vindt de conferentie plaats in het Onderwijsmuseum in Rotterdam. Op 6 juni in het Watermuseum in Arnhem. Aanmelden kan tot en met 6 april, voor de tweede conferentie tot en met 25 mei via het digitale aanmeldformulier op http://www.slo.nl/ . Deelnemers ontvangen een week voor de conferentie een bevestiging van deelname.
De conferentie wordt aangeboden aan maximaal 100 deelnemers. Dat geeft deelnemers de ruimte om ervaringen te delen en wellicht handige tips, inzichten en ideeën uit te wisselen. Dus tijdige aanmelding wordt geadviseerd. De kosten voor deelname zijn ¤ 195,- per persoon, inclusief lunch en SLO vmbo-publicatie(s). Leden van het vmbo-netwerk tl hebben gratis toegang.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Christel Haitjema (secretariaat), c.haitjema@slo.nl, 053 4840 477 op kijk op www.slo.nl.