Ministerie van Algemene Zaken

Toespraak van minister-president mr.dr. J.P. Balkenende tot de leden van de Eerste Kamer der Staten-Generaal, naar aanleiding van de geboorte van Prinses Ariane, 17 april 2007

Mevrouw de Voorzitter,

Veel dank voor uw uitnodiging om in uw Kamer stil te staan bij de geboorte van de derde dochter van de Prins van Oranje en Prinses Máxima, vandaag precies een week geleden.

"Een voorbeeldbaby" in de woorden van de ontspannen en blije vader toen hij zijn jongste kind aan de wereld toonde. We konden toen allemaal zien dat Nederland er een prachtig prinsesje bijheeft.

De geboorte van dit prinsesje heeft veel blijdschap losgemaakt. Natuurlijk bij de ouders, de grootouders en haar zusjes, maar zeker ook bij de Nederlandse bevolking. De mensen die vol spanning wachtten op een glimp bij het Bronovo. De stroom aan felicitaties die al snel na de bevalling op gang kwam. De kranten en journaals die openden met de eerste beelden. De Oranje- fans met cadeaus bij het Oude Stadhuis. En niet te vergeten: het speculeren over de naam van het nieuwe prinsesje.

Deze geboorte laat weer zien welke belangrijke factor de monarchie in onze samenleving is. Hoe nauw verbonden wij ons voelen met het Huis van Oranje. Maar ook hoe het Huis van Oranje ons met elkaar verbindt. Een zeer waardevolle rol.

Als derde dochter van de Nederlandse kroonprins, is het nieuwe prinsesje vierde in de lijn van troonopvolging. Afgelopen vrijdag noemde de vader haar namen: Ariane Wilhelmina Máxima Ines.

Vernoemd naar vrouwen van voorgaande generaties. De geschiedenis van het Huis van Oranje wordt voor een belangrijk deel bepaald door vrouwen. Krachtige persoonlijkheden. Van één van hen draagt dit prinsesje de naam: Wilhelmina. Een vrouw vol moed. Een vrouw met een sterk karakter. Dat lijkt me voor prinses Ariane een inspirerend voorbeeld.

Het gezin maakt het intussen "Muy Bien" hoorden we de Prins van Oranje vrijdag zeggen. "Ik kan me niet meer wensen". Het is inderdaad iets om dankbaar voor te zijn. Als ouders, maar ook als Nederlandse samenleving.

Namens de Raad van Ministers van het Koninkrijk wens ik de ouders van prinses Ariane en haar zusjes Amalia en Alexia van harte geluk. Uiteraard gaan onze felicitaties ook uit naar de grootouders: Koningin Beatrix en de ouders van prinses Máxima.

Iedere baby is een belofte. Voor de ouders, voor zichzelf, voor de samenleving. Voor prinses Ariane is dat niet anders. Wij gunnen haar van harte dat ze haar dromen kan waarmaken. Dat ze voorspoedig en beschermd zal opgroeien. En dat ze gelukkig zal worden.