Ingezonden persbericht

Valentina Belloni bondscoach jeugd, Jan-Martien van de Wetering topsportcoördinator

Bondscoach jeugd Valentina Belloni begint morgen in Heerde met de centrale training van de voorlopige jeugdselectie van de Skatebond Nederland. De 29-jarige Italiaanse heeft een overeenkomst gesloten met de SBN voor het trainen en selecteren van jeugd voor de grote toernooien. Jan-Martien van de Wetering uit Elburg is topsportcoördinator en doet de technische begeleiding van de selecties jeugd en senioren.

Belloni (29), die in haar carrière 19 wereld- en 25 Europese titels behaalde op de 300 en 500 meter en één op de 1000 meter, geeft al enige tijd training aan de jeugd in Wolvega samen met Anton Ketellapper. Ze is met de SBN overeengekomen dat ze verenigingen af gaat op zoek naar nieuw talent, jeugdtrainers ondersteunt en, als het in het schema past, clinics geeft. Samen met Van de Wetering bepaalt zij hoe jeugdrijders zich kunnen selecteren voor grote toernooien en wie er de komende maanden nog bijkomt of afgaat in de voorlopige selectie. "Ik heb er veel zin in," aldus Belloni.

De trainingen die Belloni zal verzorgen voor verenigingen hebben als doel de jeugdleden en trainers van die clubs zoveel mogelijk te betrekken bij de topsportontwikkeling, het scouten van talenten en het voorzien van extra informatie aan verenigingstrainers. Dit met als doel op langere termijn een goede topsportbasis in Nederland te kunnen creëren.

Valentina heeft naast haar topsportverantwoording dus een tweede taak richting verenigingsondersteuning wat de jeugdtrainingen betreft. Vanwege deze andere invulling worden er vanuit de SBN geen regiotrainingen voor de jeugd meer aangeboden, maar is het (topsport)beleid er vooral op gericht verenigingen meer te betrekken bij de topsportontwikkeling en het overdragen van kennis op dit gebied. Binnenkort zullen de verenigingstrainers dan ook worden uitgenodigd bij een selectietraining en zal er daarna gelegenheid zijn om van gedachten te wisselen over de nadere invulling hiervan.

De voorlopige jeugdselectie bestaat op dit moment uit:

Kadetten meisjes
Stephanie Bunte (Heerde)
Mandy Groot (Edam)
Manon Kamminga (Haulerwijk)
Jolien Scholtens (Marknesse)
Irene Schouten (Andijk)

Kadetten jongens
Wim Dillen (Genemuiden)
Bauke de Jong (Zwaagewsteinde)
Bouwe Meijer (Groningen)
Lars Scheenstra (Ter Idzard)
Maurice Vriend (Midwoud)

Junioren meisjes
Mariet Bakker (Scharmer)
Rowenna de Boer (Bant)
Anita Crediet (Staphorst)
Marita Hut (Haulerwijk)
Ria Westenbroek (Bantega)

Junioren jongens
Jan Bloemert (Staphorst)
Jurrian Haasjes (Staphorst)
Simon Schouten (Andijk)
Adriaan van Velde (Kantens)
Koen Verweij (Alkmaar)