30.03.2007 / 11:24 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Samhoud

Samhoud

http://www.samhoud.nl/index.php?id=1?=1

PERSBERICHT

30 maart 2007

Boekpresentatie Topmoeders:
hoe vrouwen een topbaan combineren met het moederschap

18 april 2007 verschijnt het boek Topmoeders van de hand van Jolanda Horsten en Salem Samhoud bij uitgeverij Scriptum. De boekpresentatie vindt plaats in het kantoor van &Samhoud, Maliebaan 55 in Utrecht, van 15.30 tot 17.30 uur. Topmoeders is een vervolg op Topvaders (2006). Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan de kinderen die hebben meegedaan aan het boek, waaronder Danique, dochter van RTL-presentatrice Elsemieke Havenga, Billie, dochter van Margriet hoofdredacteur Anneliese Bergman en Ayla, dochter van Diana Monissen, Raad van Bestuur Agis Zorgverzekeringen.

Topmoeders beschrijft het verhaal van tien vrouwen met een topbaan én kinderen. Zij gunden hun kind een kijkje in de keuken van hun werk, door hem of haar een dag mee te nemen en overal bij te betrekken. Dit was aanleiding voor een interview met beiden, afzonderlijk van elkaar. Hoe regelen de moeders hun zaakjes? Hoe bewaken ze de balans? Voelen ze zich schuldig? Wat voor man hebben ze naast zich en welke hulptroepen hebben ze nodig om de boel draaiend te houden? En wat vinden hun kinderen ervan? Dat zijn de belangrijkste onderwerpen van het boek.

Er is gekozen voor moeders met zeer uiteenlopende beroepen; van hoofdredacteur tot hoogleraar en van burgemeester tot raad van bestuur. Hieronder staat een overzicht van alle moeders en kinderen die hebben meegewerkt.

De moeders en kinderen uit Topmoeders:
Anneliese Bergman, hoofdredacteur Margriet met haar dochter Billie Ank Bijleveld, oud-burgemeester (tegenwoordig staatssecretaris) met haar dochter Anna Eva Buchmann, operaregisseur met haar dochter Rahel
Elsemieke Havenga, presentator bij RTL en oud-hockeyster met haar dochter Danique Diana Monissen, raad van bestuur Agis Zorgverzekeringen met haar dochter Ayla Annemieke Roobeek, hoogleraar en ondernemer met haar zoon Thorsten Maddy Smeets, gynaecoloog in het Bronovoziekenhuis met haar dochter Saskia Annelies Verhoeff, advocaat en mediator met eigen kantoor met haar dochter Fien Doris Voorbraak, Public Sector Governance Specialist bij de Wereldbank in Washington met haar dochter Saira en haar zoon Samir
Cornelie van Wees, (oud)directeur Communicatie Achmea Group met haar dochter Carlot

Programma
Na de opening om 16.00 uur door de auteurs, vindt er een Lagerhuisdebat plaats tussen een aantal moeders en hun kinderen. Vervolgens worden de eerste exemplaren overhandigd aan de kinderen die hebben meegewerkt aan het boek. Na afloop is er een borrel.

Enkele opvallende quotes uit Topmoeders:

'Mijn geheim is dat ik 's avonds en vaak ook een deel van de nacht werk. Ik kan met vijf uur slaap toe.' (Annemieke Roobeek, hoogleraar en ondernemer)

'Op haar werk is mijn moeder vrolijk, gezellig en gastvrij. Maar thuis kan ze chagrijnig zijn, vooral als ze van haar werk komt. Als ik dan iets vraag, geeft ze geen antwoord.' (Billie, dochter van hoofdredacteur Anneliese Bergman van Margriet)

'Gezin of werk? De kinderen prevaleren. Altijd! Maar voor mij is het nooit een keuze geweest. Het is werk én moederschap. Juist de combinatie maakt het leuk en maakt me completer.' (Diana Monissen, raad van bestuur Agis Zorgverzekeringen)

'Je moet er samen uitkomen, maar als mijn man een topbaan wil, hebben we een probleem want die wil ik ook. Maar wie is er dan bij de kinderen?' (Anna, dochter van Ank Bijleveld, burgemeester).

Ik ben zo'n moederkloek. Het is maar goed dat ik zoveel werk, anders zou ik de kinderen verstikken. (Annelies Verhoeff, advocaat en mediator Verhoeff Slingenberg)

'Dat Sas mij een leuke moeder vindt, komt volgens mij vooral omdat ik werk.' (Maddy Smeets, gynaecoloog Bronovoziekenhuis)

'Een schuldgevoel heb ik totaal niet. Mijn moeder probeert me dat af en toe aan te praten, maar dan komt het felste in me naar boven. Ik vind dat te veel vrouwen gebukt gaan onder een schuldgevoel. Dat is zo zonde.' (Anneliese Bergman, hoofdredacteur Margriet)

Over de auteurs
Jolanda Horsten studeerde communicatie- en tekstwetenschappen en schreef voor tijdschriften en televisie. Tegenwoordig schrijft ze kinderboeken en heeft ze haar eigen tekstbureau; T'overtekst & Zo. Salem Samhoud is oprichter en eigenaar van adviesbureau &Samhoud in Utrecht dat doorbraken realiseert door het inspireren en verbinden van mensen. In 2006 schreven beide auteurs het boek Topvaders.


-EINDE BERICHT-


Noot voor de redactie/