Universiteit van Tilburg 5 april 2007

Kinderuniversiteit van Tilburg maakt boek over recht & rechtvaardigheid

Boekpresentatie Mag dat?! op woensdag 18 april

'Mag dat?! Wat je wilt weten over recht en rechtvaardigheid' is de titel van het eerste boek van de Kinderuniversiteit van Tilburg. Sinds 2005 organiseert de Universiteit van Tilburg colleges voor kinderen rond de 11 jaar. In aansluiting daarop wordt een serie boeken uitgegeven samen met uitgeverij Inmerc BV. In het eerste boek maakt, wordt het recht uitgelegd voor kinderen. Op woensdagmiddag 18 april wordt het eerste exemplaar overhandigd in de Paleiszaal van het Gemeentehuis te Tilburg.

Is spijbelen strafbaar? Waar kopen criminelen hun pistolen? Waarom hangen er camera's op straat? Wat vind jij rechtvaardig? Moeten kinderen in arme landen naar school? Is oorlog verboden? Ben je slachtoffer als je fiets gestolen wordt? En wat is belangrijker: een nieuw kantorencomplex of een zeldzaam knaagdier? Dat zijn de vragen die in het boek Mag dat?! worden gesteld en die beantwoord worden door hoogleraren van de Universiteit van Tilburg

De UvT brengt samen met uitgever Inmerc een boekenreeks uit voor kinderen rond de 11 jaar. Het doel is kinderen op een aantrekkelijke manier kennis te laten maken met onderzoek op het gebied van de mens- en maatschappijwetenschappen. De eerste uitgave in de reeks heet 'Mag dat?! Wat je wilt weten over recht en rechtvaardigheid'. Elf hoogleraren geven uitleg over het recht in heldere taal, aan de hand van aansprekende voorbeelden.
Het boek wordt op 18 april gepresenteerd in de aanwezigheid van zo'n vijftig kinderen die vragen mogen stellen over het recht. De presentatie begint met uitleg van hoogleraar strafrecht Theo de Roos over het verschil tussen misdaad en kattenkwaad. Hoogleraar rechtsfilosofie Bert van Roermund geeft vervolgens een kort kindercollege over rechtvaardigheid. Daarna kunnen kinderen vragen stellen aan een panel bestaande uit burgemeester Ruud Vreeman van Tilburg, een aantal professoren van de UvT en Marij Binnenbroek, stafmedewerker jeugd van politie Tilburg. De vijftien beste vragenstellers worden beloond met een boek. De beste vragensteller krijgt het eerste exemplaar van Mag dat?! overhandigd door de burgemeester. De middag wordt gepresenteerd door Achmed Akkabi, bekend van onder andere KunstQuest.

Noot voor de pers
De boekpresentatie van 'Mag dat?! Wat je wilt weten over recht en rechtvaardigheid' vindt plaats op woensdagmiddag 18 april 2007 van 15.30-17.00 uur in de Paleiszaal van het stadhuis van Tilburg, Stadhuisplein 130. Journalisten zijn van harte welkom. Graag aanmelden bij Anick van Rijsewijk, afdeling Voorlichting & externe betrekkingen, UVT, tel: 013 4662000, email: kinderuniversiteit@uvt.nl. Voor meer informatie over het boek kunt u terecht bij wetenschapsvoorlichter Marga van Zundert of persvoorlichter Pieter Siebers, tel: 013 4663495/2004, email: m.vanzundert@uvt.nl / p.h.c.siebers@uvt.nl of bij Uitgeverij Inmerc bv, Olga van der Grift, tel: 075 6476 755, email: olga.vandergrift@inmerc.nl. Zie ook:
www.uvt.nl/kinderuniversiteit/magdat

UvT Persbericht