Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Bètawetenschappen

10 april 2007

150 duizend basisschoolleerlingen rekenen mee op de Grote Rekendag

Tijdens de Grote Rekendag op 18 april gaan ongeveer 150 duizend basisschoolleerlingen in Nederland en Vlaanderen aan de slag met creatieve rekenproblemen. De Grote Rekendag wordt jaarlijks door het Freudenthal Instituut van de Universiteit Utrecht georganiseerd om leerlingen en leraren te laten ervaren hoe leuk rekenen is en om ze enthousiast te maken voor het rekenonderwijs. Het thema van dit jaar is 'meetkunde, patronen en kunst'.

In Nederland is de afgelopen jaren stevig geïnvesteerd in het rekenonderwijs. Vrijwel iedere basisschool maakt gebruik van moderne rekenboeken. Het huidige rekenonderwijs richt zich bijvoorbeeld op de betekenis van getallen en hoe je hiermee handig en efficiënt kunt rekenen. Op de Grote Rekendag werken leerlingen van 650 basisscholen aan problemen uit hun eigen leefwereld, waarbij hun creativiteit wordt aangesproken. Het ontwikkelen en uitbouwen van deze creativiteit vormt de kern van het moderne rekenonderwijs.

Activiteiten voor alle leerlingen

De Grote Rekendag is voor alle leerlingen van de basisschool, dus ook de lagere groepen. Bij de groepen 1 en 2 speelt sprookjesfiguur Patronella een hoofdrol. In een sprookje laat Patronella de wereld er mooi uitzien door patronen te maken. De kinderen tekenen tijdens het verhaal met haar mee. In groep 7 en 8 worden patronen in islamitische kunst onder de loep genomen. Ook in de andere groepen rekenen de kinderen aan en met patronen waarbij de computer een grote rol speelt. Kinderen en leraren die na de Grote Rekendag nog verder aan de slag willen met patronen, kunnen vanaf 18 april op www.rekenweb.nl allerlei computeractiviteiten vinden. Meer informatie over de Grote Rekendag is te vinden op www.fi.uu.nl/rekenweb/groterekendag/.

School bezoeken

Voor journalisten bestaat de mogelijkheid om tijdens de Grote Rekendag op 18 april een deelnemende school te bezoeken. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij Nathalie Kuijpers (gegevens zie hieronder).

Freudenthal Instituut

Het Freudenthal Instituut is onderdeel van de Faculteit Bètawetenschappen van de Universiteit Utrecht. Het heeft de taak om de kwaliteit van het onderwijs in rekenen, wiskunde en natuurwetenschappen, in het basis- en voortgezet onderwijs, te bevorderen.

Meer informatie

Nathalie Kuijpers, Freudenthal Instituut, (030) 263 5555, rekendag@fi.uu.nl.

Ronald Keijzer, Freudenthal Instituut, (030) 263 5563, r.keijzer@fi.uu.nl.

B.g.g. Peter van der Wilt, Perscommunicatie Universiteit Utrecht, (030) 253 3705, p.m.vanderwilt@uu.nl.