Meiden doen het zelf tijdens Girlsday 2007


UTRECHT, 20070416 -- In het kader van Girlsday verheugen honderden meiden zich op de meest uiteenlopende, maar in alle gevallen reuze-interessante en superspannende techniekexcursies die de komende weken bij bedrijven en organisaties in heel Nederland plaatsvinden. En natuurlijk gaan de meiden daarbij zelf flink aan de slag. Delft en Eindhoven geven op 18 april 2007 het startsein.

De meiden van Technika 10 Delft krijgen bij de plaatselijke brandweer een mini-cursus bedrijfshulpverlening, mét brandblussen. Diezelfde dag nemen de meiden van Jeugd en Beroep Eindhoven een technisch kijkje achter de schermen van het Máxima Medisch Centrum. Technika 10 Oostburg doet datzelfde bij hun streekziekenhuis, maar dan op 25 april. Technika 10 Leersum verzorgt op 21 april zelf een radio-uitzending bij de plaatselijke omroep. Meiden in Almere komen op 28 april alles te weten over radio- en tv-maken bij Omroep Flevoland. Meiden van een vijftal havo/vwo scholen uit Noord-Nederland zijn op 26 april te gast bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij. En de Nederlandse Girlsday trekt zelfs meiden van over de grens. Leerlingen van een Nederlandse én Duitse middelbare school gaan op 26 april op bezoek bij de firma Integrated Mechanization Solutions in Almelo. Surf voor het volledige overzicht van alle Girlsday-excursies naar www.girlsday.nl.

Bedrijven en organisaties met technische en it-medewerkers zetten rondom de vierde donderdag van april (want dan vindt ook in andere Europese landen Girlsday plaats) hun deuren open voor meiden tussen de 10 en 15 jaar. Groepjes jonge meiden lopen een dagdeel mee met technici en it-ers en maken zo kennis met de dagelijkse beroepspraktijk. Girlsday is al jaren een groot succes in de Verenigde Staten, Duitsland en andere Duitstalige landen.

In (bijna) ieder bedrijf zijn technici en/of it-ers werkzaam. En dat zijn niet alleen de mensen die op een technische afdeling of in een technisch bedrijf werken. Er zijn ontzettend veel beroepen in de techniek en ict waar meiden misschien nog nooit van gehoord hebben. Of waar ze nog nooit aan gedacht hebben. Want ook in het ziekenhuis, zwembad, theater en bij de radio, tv, brandweer, opticien en juwelier zijn technisch opgeleide medewerkers te vinden. Door Girlsday zien meiden dat je met een technische opleiding op veel meer plaatsen terecht kunt komen dan alleen op de voor de hand liggende werkplekken. Ze ervaren dat techniek overal is en dat het leuk is om technisch werk te doen. Bovendien ondervinden ze dat techniek door en voor mensen is.

Tijdens de Girlsday-excursies bedienen de meiden zelf gereedschap, apparatuur en machines. Ze krijgen rondleidingen en uitleg over de technische werkzaamheden ter plekke en vaak maken ze ook nog een werkstuk of doen proeven.

Initiatiefnemer van Girlsday is Technika 10 Nederland, een organisatie die kinderen, in het bijzonder meisjes, op jonge leeftijd enthousiast wil maken voor techniek en ict.

Het is voor het vierde achtereenvolgende jaar dat Girlsday in Nederland plaatsvindt. De meiden gaan in groepsverband op pad. Belangrijkste doelgroep zijn meiden die Technika 10-cursussen volgen. Inmiddels zijn er ook steeds meer scholen die aan Girlsday meedoen.

Girlsday wordt mede mogelijk gemaakt door de VHTO, landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, het Platform Bèta Techniek, Jet-Net, de Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. en Corus. Met de steun van vele organisaties en bedrijven hoopt Girlsday in de nabije toekomst een grootschalig, jaarlijks terugkerend evenement te worden.

www.girlsday.nl geeft alle informatie over dit evenement.





Technika 10 Nederland