Ingezonden persbericht


Theater LANTAREN/VENSTER

Postbus 25278 Kantoor (+31) (0)10-277.22.66 Kassa (+31) (0)10-277.22.77 3001 HG Rotterdam, Nederland Fax (+31) (0)10-277.22.86 Informatie (+31) (0)10-277.22.88 Bezoekadres: Gouvernestraat 133 mail@lantaren-venster.nl www.lantaren-venster.nl

Persbericht

bodylab art foundation presenteert

JASSER - de opera

met Sabri Saad el Hamus en Jannie Pranger
tekst Abdelkader Benali
muziek Guy Harries

Palestijn speelt Shylock in multimediale opera

Op 18 april speelt in Theater Lantaren/Venster de voorstelling JASSER de opera. Deze multimediale opera, gebaseerd op het gelijknamige stuk van Abdelkader Benali, gaat over de Palestijnse acteur Jasser Mansoer en zijn transformatie naar de jood Shylock uit Shakespeare's 'Koopman van Venetië'. Een innerlijke reis die hem in contact brengt met zijn ergste vijand. De rollen worden vertolkt door Sabri Saad el Hamus en Jannie Pranger.

In de kleedkamer van een Nederlands theater bereidt Jasser Mansoer zich voor op de rol van Shylock in Shakespeare's 'De Koopman van Venetië'. We volgen zijn transformatie van acteur naar rolfiguur. Een intense reis buiten grenzen van plaats en tijd. Zijn Nederlandse ex-vriendin Marjolein, die tevens zijn tegenspeelster Portia is, kijkt over zijn schouder mee in de spiegel van zelfreflectie.

'Ik ben een jood, Als je ons prikt, bloeden we dan niet? Als je ons kietelt, lachen we dan niet? Als je ons vergiftigt, sterven we dan niet? Als je ons onrecht aandoet, zouden we ons dan niet wreken?'

JASSER toont de kracht van het individu om zich aan een collectieve geschiedenis te ontworstelen, zijn eigenwaarde te hervinden en bij te dragen aan het scheppen van een leefbaar klimaat voor zichzelf en zijn naasten.

Multimediale Opera
JASSER de opera is een initiatief van celliste Ilonka van den Bercken en componist Guy Harries en maakt deel uit van het aanbod van Opera Nu (www.operanu.nl). In 2001 schreef Abdelkader Benali de monoloog 'Jasser', die met veel succes in Nederland werd gespeeld. Van den Bercken en Harries kwamen vanwege de inhoud, maar vooral ook door de sterk ritmische en muzikale teksten, op het idee het toneelstuk te bewerken tot een opera. Het libretto voor de opera kwam in samenwerking met de schrijver, de componist en de regisseur tot stand. Saad el Hamus spreekt vrij over de muziek heen en declameert nu en dan ritmische, rap-achtige teksten. Alle bijrollen worden gezongen door de sopraan Jannie Pranger, die gespecialiseerd is in hedendaagse muziek. De voorstelling wordt ondersteund door videobeelden, zowel vooraf opgenomen als met live camera.

Muziek

De Israëlische componist Guy Harries heeft zicht voor JASSER laten inspireren door westerse en Arabische klassieke en hedendaagse muziek, in allerlei vormen. "De instrumentatie is een combinatie van verschillende stijlen. Arabische instrumenten spelen een rol, zoals de oud en de bandir, maar ook klarinet, cello, slagwerk en elektronica. Het gaat alle kanten op, naar oost en west, en beslaat verschillende periodes. Het is geen collage. Ik creëer een consequente stijl en volg waar het stuk over gaat. Alle middelen zijn legitiem om het verhaal te vertellen. Mijn vraag is: hoe vertegenwoordig ik Jasser Mansoer en zijn conflict in de muziek? De compositie is daar een antwoord op." Aldus Guy Harries. Ensemble New Amsterdam zal, met een bezetting van cello, klarinet, slagwerk, oud en elektronica, de vertolking van Westerse en Arabische muziekstijlen voor zijn rekening nemen.

Productie

De productie is in handen van Bodylab art foundation (www.bodylab.org), een kunstorganisatie die zich richt op interdisciplinaire projecten met een sociaal relevant thema. Belangrijk in de voorstellingen zijn de wisselwerking tussen beeld en geluid en die tussen elektronica en akoestische klanken.

Tekst Abdelkader Benali | Libretto David Prins | Regie David Prins | Compositie en elektronica Guy Harries | Bariton Sabri Saad el Hamus | Sopraan Jannie Pranger | Video Conny de Vugt | Muziek Ensemble New Amsterdam |

Jasser de Opera
Woensdag 18 april, 20:30

Entree: E 13,- / E 11,-


---

Kim van Hardeveld
Publiciteit Muziek
(dinsdag, woensdag, donderdag)

Theater Lantaren/Venster
Gouvernestraat 133
3014 PM Rotterdam, The Netherlands
T: +31 10 277 22 66
M: +31 6 33 03 86 60
F: +31 10 277 22 86
e-mail: vanhardeveld@lantaren-venster.nl
www.lantaren-venster.nl

---- --