Gemeente Arnhem

Eerste Jongerenraadsdag 18 april 2007
Een huis vol jongeren op 18 april

Eerste jongerenraadsdag in Arnhem

Een eigen plek voor jongeren, een speelveld om te voetballen of basketballen. Een uitgaansbus op zaterdagavond. Het is een greep uit de voorstellen waarover op 18 april door zes jongerenfracties op het stadhuis tijdens de eerste Jongerenraad besloten gaat worden. Onder voorzitterschap van burgemeester Krikke vergaderen 40 Havo-4 leerlingen van het Olympuscollege in het Arnhemse stadhuis over hun voorstellen voor het Arnhemse Jeugdbeleid. Het winnende voorstel wordt meegenomen in de notitie integraal Jeugdbeleid 2007-2010. Uiterlijk in het najaar wordt de notitie voorgelegd aan de raad.

Stadhuis in teken van jongeren en politiek
Voor het eerst staat het Arnhemse stadhuis een hele dag in het teken van jongeren en politiek. Verdeeld in groepen (fracties) werken de Havo-leerlingen s ochtends aan hun voorstel. Dit doen zij onder leiding van medewerkers van de jongerenorganisatie In Spe. Een team van deskundigen (onder andere ambtenaren sport- en jeugdbeleid, een wijkmanager,een jongerenwerker en raadsleden) ondersteunt de jongerenfracties bij het maken van hun voorstellen.

Jongerenraadsvergadering
Om 15.00 uur begint de jongerenraadsvergadering waarbij iedere fractie haar voorstel verdedigt.
Via twee stemrondes rolt uiteindelijk een voorstel uit dat zal worden meegenomen in de notitie van het integraal Jeugdbeleid 2007-2010. Een speciale jongerenpersgroep doet de verslaglegging en de publieke tribune wordt op 18 april gevuld door de rest van de Havo-4 groep van het Olympuscollege.

Gastlessen als voorbereiding
Eind maart hebben Arnheme raadsleden zes gastlessen gegeven op het Olympuscollege ter voorbereiding op de Jongerenraadsdag. Samen met de leerlingen (groep HAVO 4) bespraken de raadsleden de wijze waarop men in contact kan komen met politici. Ook de vraag hoe je als burger iets voor elkaar kunt krijgen bij de politiek kwam aan bod.