Gemeente Den Haag

Datum
17 april 2007




Mariahoeve heeft een Bewonersinterventieteam (BIT)

Op woensdag 18 april om 19.00 uur wordt het samenwerkingsconvenant ondertekend over het nieuwe Buurtinterventieteam in Mariahoeve. Den Haag heeft dan 35 bewonersteams veiligheid. Het convenant wordt onder meer ondertekend door de politie, de stadsdeelcoördinator Haagse Hout en de voorzitter van het het BIT Mariahoeve.

Het BIT Mariahoeve is een enthousiaste groep vrijwilligers die met elkaar de extra ogen en oren van de wijk zijn. In het voorjaar van 2007 is het BIT Mariahoeve opgericht. In samenwerking met o.a., de woningcorporaties, de wijkagent en gemeente Den Haag willen zij van Mariahoeve een veilige en leefbare wijk maken en houden. Natuurlijk is de politie in de buurt, maar het is prettig als de bewoners ook een handje meehelpen in de wijk.

Het bewonersteam is actief in heel Mariahoeve. Het team heeft Mariahoeve opgedeeld in vier wijken: de Horsten, de Landen, de Kampen en de Burgen. In elk wijk woont een aantal contactpersonen bij wie de buurtbewoners met klachten, opmerkingen en/of ideeën terecht kunnen. Denk hierbij aan klachten, waarmee mensen niet naar de politie gaan of dingen die niet bij de politie thuishoren, zoals opmerkingen over rommel op straat, aangebrachte vernielingen of (in uw ogen) onveilige plekken. Kortom alles wat te maken heeft met de verbetering van de wijk.

Bewonersteams
Op dit moment zijn er 35 bewonersteams veiligheid in Den Haag actief, waar zo'n 700 vrijwilligers actief in zijn. Dat zijn bijvoorbeeld buurtpreventieteams, buurtinterventieteams, nachtpreventieteams en straatvertegenwoordigers. Deze bewonersteams leveren een belangrijke bijdrage aan de veiligheid in de wijken.

Een veilig Den Haag
Het plan 'Een veilig Den Haag: een opdracht aan alle Hagenaars (2)' beschrijft hoe Den Haag werkt aan veiligheid. In 2010 moeten de criminaliteit en overlast met twintig tot vijfentwintig procent zijn gedaald en moet de Hagenaar zich veiliger voelen. Centraal in de aanpak staat de samenwerking tussen betrokken partijen en het delen van verantwoordelijkheden. De inbreng van bewoners is hierbij onmisbaar. Kijk ook op www.denhaag.nl/veilig.

Nadere informatie (uitsluitend voor de redactie):
Directie Voorlichting en Externe Betrekkingen, Ankie Pastoors, tel. 070 - 353 2325.

Uitnodiging
U bent van harte welkom bij de ondertekening van het convenant. Op woensdag 18 april om 19.00 uur wordt het samenwerkingsconvenant ondertekend. Locatie: het Vrouw en Kindcentrum in het wijkpark de Horst.

AP/CL/07/78