Meer ouders willen buitenschoolse opvang

woensdag 18 april 2007

In sommige plaatsen in Groningen en Drenthe verdubbelt na 1 augustus de vraag naar buitenschoolse opvang, blijkt uit een peiling.

Ouders in Groningen en Drenthe zijn van plan vanaf volgend schooljaar veel meer gebruik te maken van buitenschoolse opvang voor hun kinderen. Dat blijkt uit een behoeftepeiling die Advies- en onderzoeksbureau Vyvoj in opdracht van honderden basisscholen heeft gehouden onder duizenden ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd.

In alle onderzochte plaatsen, waaronder Groningen, Assen, Borger-Odoorn, Aa en Hunze en De Wolden, neemt de vraag naar opvang toe. Volgens het Dagblad van het Noorden is in Aa en Hunze en Borger-Odoorn is zelfs bijna sprake van een verdubbeling. Directeur Marja Jongsma van het onderzoeksbureau schat dat over tien jaar de helft van de kinderen naar de buitenschoolse opvang gaat. Nu is dat ongeveer een op de tien. Het geeft ouders vertrouwen dat het via de school wordt geregeld. Opvang voor oudere kinderen raakt geaccepteerd.

Ouders hebben volgens de directeur duidelijke wensen over de manier waarop de kinderen worden opgevangen. De overgrote meerderheid geeft de voorkeur aan een locatie op loopafstand van de school. Veel ouders vragen om een BredeSchoolconcept. Ze willen dat het basisonderwijs gaat samenwerken met de kinderopvang of gastouderbureaus in de buurt. Ontspanning, huiselijke sfeer, het activiteitenaanbod en een professionele leiding blijken doorslaggevend voor de keuze van de buitenschoolse opvang. Per 1 augustus 2007 zijn basisscholen wettelijk verantwoordelijk voor de organisatie van de buitenschoolse opvang tussen 07.30 en 18.30 uur.