Ingezonden persbericht


Persbericht

Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten: Nieuwe digitaliseringsopdracht voor M&R micro-imaging

Kampen / Zeist, 18 april 2007 - - De Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) heeft met M&R een nieuw contract afgesloten voor het digitaal reproduceren van ongeveer 40.000 tekeningen. Dit is voor een deel (5.000 opgravingstekeningen) een vervolg op de digitaliseringsopdracht van vorig jaar. Binnen de nieuwe opdracht worden 30.000 bouwkundige tekeningen verwerkt die voor het merendeel bestaan uit zogenaamde calques en daarnaast ouder materiaal uit de 19e en vroege 20e eeuw omvatten. Ook 5.000 scheepsarcheologische tekeningen zullen worden gedigitaliseerd.

In een eerder project voor de RACM heeft M&R bewezen zo'n intensief project op de juiste wijze te kunnen invullen en begeleiden; zowel qua capaciteit als qua deskundigheid. "Aan het eind van het jaar zal de RACM een complete tekeningencatalogus beschikbaar hebben, gekoppeld aan de andere catalogi", zegt Peter Don, hoofd Archieven en Collecties van de RACM. "Zowel onze interne als onze externe klanten/gebruikers zullen dan via het beeldscherm nog beter digitaal geïnformeerd kunnen worden."

"De archieven van de RACM geven ontzettend veel inzicht in de historie en cultuur van Nederland", aldus L.C. (Louis) van Erven, Algemeen Directeur M&R micro-imaging. "We zijn er dan ook trots op dat M&R dit tweede project mag verzorgen - wederom een traject waarbij kwaliteit voorop staat."

De RACM (Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten) is, in samenwerking met anderen, verantwoordelijk voor de zorg voor het Nederlandse erfgoed boven en onder de grond en onder water. Deze dienst is eind 2006 ontstaan door samenvoeging van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek, waaronder het Nederlands Instituut voor Scheeps- en onderwaterArcheologie. (www.racm.nl)

M & R micro-imaging bv, Postbus 360, 8260 AJ KAMPEN. Telefoon 038 - 332 6918, fax 038 - 331 1761. Website www.mr.nl

Over M & R micro-imaging bv
M & R scant, microverfilmt, archiveert en beheert voor opdrachtgevers documenten, tekeningen, aansluitschetsen, kranten, tijdschriften, boeken en andere informatiedragers. In het verleden gemaakte microfilmvormen worden volautomatisch omgezet naar hedendaagse digitale bestanden; in elk gewenst bestandsformaat. Daarvoor beschikt M & R over een van de grootste en modernste machineparken van de Benelux. Het archiveren en beheren van archieven heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen. De succesvolle aanpak van deze materie heeft onder andere geleid tot de bouw van een nieuw bedrijfspand dat voldoet aan alle door de overheid gestelde eisen ten aanzien van archiefopslag en beheer. De klantenkring van M & R omvat een breed spectrum organisaties zoals:
- Overheid: ministeries, provincies, gemeenten en waterschappen;
- Financiële sector: banken & verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen;
- Technische sector: petrochemische industrie, vervoersbedrijven;
- Zorgsector: ziekenhuizen, arbodiensten;
- Culturele sector: musea, bibliotheken, culturele onderzoeksinstellingen. De kracht van M & R is vele jaren knowhow en partnerschap.